Suroviny
- brambory (salátové typu A) 800 g
- červená cibule (menší) 1 ks
- vejce 4 ks
- kyselé okurky 3 ks
- lák z okurek 2–4 lžíce
- jarní cibulka (nemusí být) 2 ks
- majonéza 6 lžic
- hořčice 1 lžíce
- sůl
- pepř
- cukr 1 špetka
Postup přípravy
- Salátové brambory oloupejte a nakrájejte na 2cm kostičky. Dejte je do hrnce, zalijte vlažnou vodou a osolte. Přiveďte k varu a vařte doměkka, trvá to asi 8-10 minut. Na posledních pár sekund k nim přihoďte na kostičky nebo tenké proužky nakrájenou červenou cibuli, jen aby se spařila.
- Poté brambory sceďte, dejte je horké do mísy a zalijte lákem z okurek, který se do nich vsákne a krásně je dochutí.
- Mezitím, co se brambory vaří, dejte do rendlíku 4 vejce, zalijte je vodou a přiveďte k varu. Vařte 8 minut, poté uvařená vejce vložte do ledové vody a po chvíli je oloupejte.
- Vejce nakrájejte a přidejte do mísy k bramborám. Pak přidejte na kostičky nakrájené kyselé okurky a nadrobno nakrájenou jarní cibulku, pokud ji používáte.
- Vedle v misce smíchejte majonézu s hořčicí, solí, pepřem a špetkou cukru. Podle chuti můžete přidat ještě trochu láku z okurek.
- Promíchanou zálivku poté jemně vmíchejte do salátu. Prospěje mu alespoň krátké odležení v lednici, ale můžete ho podávat hned.
PRIMA TIP: Třetinu majonézy můžete pro odlehčení zaměnit za hustý bílý jogurt. Do hrnce k bramborám můžete na poslední minutu také přisypat hrst mraženého hrášku. A zajímavou chuť dodá salátu oloupané a na kostičky nakrájené jablko. Kdo má rád, může přidat snítku nasekaného kopru.
Vyzkoušejte také klasický bramborový salát podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Klasický recept na vánoční bramborový salát