Suroviny
- mrkev 2 kusy
- celer 100 g
- kapusta 10 kusů
- nudle 1 hrst
- řasa 1 dávka
- bobkový list 1 kus
- kurkuma 1 lžička
- muškátový oříšek 1 špetka
- miso pasta 1 dávka
- olej 1 dávka
- ocet 1 dávka
Postup přípravy
1. Wakame omyjte a vložte do misky s vodou; řasa po pár minutách změkne. Nakrájejte ji na kousky a zatím ponechte stranou. Vodu, v níž se řasa namáčela, uchovejte – využijete ji za chvíli při vaření polévky.
2. Dejte vařit asi litr a čtvrt vody. Mezitím nakrájejte zeleninu na nudličky, vhoďte ji do vařící vody, po chvíli přidejte také řasu a nálev. Vařte na mírném ohni deset minut – zelenina by neměla být rozvařená ani syrová. Na tři minuty si nechtě změknout nudle.
3. Naběračku horké polévky odeberte do misky a rozmíchejte v ní pastu miso. Oheň stáhněte na minimum a rozmíchané miso vraťte do polévky. Dál už nevařte! Miso obsahuje živé enzymy, které byste varem zničili. Nechte polévku jen takzvaně táhnout lehounce pod bodem varu; asi tři až pět minut.
4. Na závěr přidejte něco zeleného, kdo má rád ostřejší i pár kapek čerstvého zázvoru. Nebo pokapeme konopným olejem.