Suroviny
- vepřový bůček 500 g
- vepřová kýta 1 kg
- cibule 6 ks
- česnek 10 stroužků
- černé pivo 500 ml
- mletá sladká paprika
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- celý kmín
Postup přípravy
- Všechno maso nakrájejte na menší kostky, cibuli na půlměsíčky. V zapékací formě nebo pekáči promíchejte, přidejte na plátky nakrájený česnek, koření a dobře promíchejte. Nechte chvíli odpočinout.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Vložte pekáč s masem podlitým pivem a nechte péct asi hodinu a půl. Asi 20 minut před koncem pečení přidejte jablka, nakrájená na půlměsíčky.
- V závěru maso odkryjte, aby hezky zčervenalo.
- PRIMA TIP: Výpečky se tradičně podávají se zelím a houskovým knedlíkem nebo se špenátem a knedlíkem bramborovým. S jablky mají jemnější chuť a dobře se k nim hodí třeba nočky, výborné jsou i s bramboráčky.