Suroviny
- vepřová panenka 1 kg
- mrkev 350 g
- petržel 350 g
- celer 1
- cibule 1
- bujón 1
- nové koření 10 kuliček
- pepř celý 10 kuliček
- bobkový list 5
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- cukr
- smetana na vaření
- sůl
Karlovarský knedlík
- rohlík 15
- vejce 3
- mléko 125 ml
- petrželová nať
- muškátový oříšek
- sůl
Postup přípravy
- Kořenovou zeleninu a cibuli si nakrájíme, dáme do pečicí nádoby, přidáme koření a panenku. Takto naložené necháme přes noc marinovat v lednici.
- Druhý den si maso orestujeme na pánvi na rozpáleném tuku, aby se zatáhlo. Pak ho vrátíme k zelenině a podlijeme vývarem z kostky a necháme spolu se zeleninou péct. Po hodině a půl vyndáme maso a koření a výpek se zeleninou rozmixujeme do hladka. Omáčku necháme krátce provařit, dochutíme cukrem a citronovou šťávou a zjemníme smetanou na vaření. Dáme pozor, aby se omáčka nesrazila, už ji nemusíme zahušťovat moukou.
- Svíčkovou podáváme s karlovarským knedlíkem. Nejprve si nakrájíme rohlíky na kostičky a oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme se špetkou soli pevný sníh, ke žloutkům přilijeme mléko a svlažíme nakrájené rohlíky, kam ještě přidáme nasekanou petrželovou nať.
- Těsto osolíme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, nakonec sníh. Lehce promícháme a vytvoříme šišky, které zabalíme do potravinářské fólie. Dbáme, aby ke knedlíkům nepronikla voda, vaříme asi 25 minut.
Autor receptu: Václav Kovařík