Suroviny
- vepřová panenka 1 kg
- anglická slanina 100 g
- pepř celý
- olivový olej
- sůl
- sušená rajčata
- jíška
- brambory 10
- zakysaná smetana
- sýr
- cuketa
- paprika
- cibule
- mrkev
- směs koření (na ratatouille)
Postup přípravy
- Panenku potřeme olivovým olejem, osolíme, posypeme roztlučeným pepřem, zabalíme do anglické slaniny. Dáme osmahnout na pánev - z každé strany restujeme minutu. Maso vyskládáme do pekáče a pečeme 20minut i se sušenými rajčaty v troubě zapnuté na 170°C, podlijeme trochou vody. Maso vyndáme, výpek si přendáme zpět do pánve a s pomocí trošky jíšky vytvoříme šťávu.
- Očištěné brambory si předvaříme ve slupce, rozkrojíme, vydlabeme. Vnitřek brambor smícháme s osmaženou jarní cibulkou, smetanou a sýrem. Směsí naplníme brambory a gratinujeme je v troubě vyhřáté na 170° cca 15 až 20 minut.
- Zeleninu nakrájíme na větší kusy, dáme ji na pánev, posypeme kořením na ratatatouille a pokapeme olivovým olejem a restujeme nebo grilujeme.
Autor receptu: Jana Sladká