Suroviny
- vepřová panenka 1500 g
- bylinky
- vejce 1 ks
- brambory 500 g
- karotka 1 balení
- máslo
- mléko 100 ml
- olivový olej
- rybí omáčka 1 lžička
- sojová omáčka 1 lžička
- švestková povidla 1 lžička
- pepř 1 špetka
Postup přípravy
Nejprve si rozmixujeme směs čerstvých bylinek s česnekem a olejem a tuto marinádu necháme rozležet v ledničce. Panenku naporcujeme na menší válečky, které orestujeme z každé strany asi tři minuty, aby se vepřové zatáhlo. Maso vyndáme a z výpeku si s pomocí rybí a sójové omáčky, sušeného česneku a švestkových povidel doděláme šťávu. Teprve nyní maso osolíme a opepříme. Rozšlehaným vajíčkem potřeme panenku a obalíme v připravené bylinkové marinádě. Takto upravené porce vložíme ještě na čtvrt hodiny do trouby vyhřáténa 180 stupňů.
Očištěné brambory s karotkou uvaříme, poté přidáme kousek másla a deci vlažného mléka. Pár mrkviček si schováme. Brambory a mrkev rozmixujeme v pyré, které podáváme k panence se sosem a k tomu ještě pro ozdobu celé mrkve.