Suroviny
Postup přípravy
- Panenku odblaníme a napříč nakrájíme na širší "šikmé" plátky. Každý medailonek z boku nařízneme, lehounce prsty naklepeme. Z každé strany osolíme, opepříme, lehounce pomažeme hořčicí a posypeme bazalkou a oreganem.
- Do misky si na trochu oleje položíme kolečka nakrájené z poloviny cibule a plátky pokrájeného česneku, na to položíme maso, které znovu zakápneme olejem a navrch rozložíme zbytek cibule a česneku. Necháme dvě hodinky odležet v chladu.
- Poté na rozehřátém oleji z každé strany opékáme pět minut (k masu dáme dělat i cibuli, podáváme ji poté s masem).
- Hotovou panenku podáváme se šťouchanými brambory s cibulkou, přelité smetanovou omáčkou. Na omáčku si na másle si zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek na plátky, když zesklovatí, přidáme očištěné a na plátky nakrájené žampiony nebo domácí houby, lehounce orestujeme a zalijeme smetanami.
- Osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín. Asi deset minut povaříme, než žampiony změknou a pustí vůni do omáčky.
Autor receptu: Jan Štěpka