Suroviny
- červená paprika 2 ks
- žampiony 200 g
- mražený hrášek 300 g
- fazolové lusky 200 g
- voda 700 ml
- kajenský pepř 2 lžičky
- mletá sladká paprika 4 lžičky
- citronová šťáva 3
- olivový olej
- česnek 4 stroužky
- sůl
- cherry rajčata asi 24 ks
- šafrán 1 lžička
- hnědá rýže 500 g
- kokosové mléko 1 plechovka (400 ml)
- koriandr (čerstvý) 15 g
Inspiroval mě k tomu jeden pokrm, který jsem ochutnala v Kolumbii. Skládal se z hnědé rýže, špenátu a kokosového mléka. Zachutnal mi natolik, že s kombinací těchto ingrediencí od té doby neustále experimentuji a myslím si, že toto je ten dosud nejlepší pokus.
Postup přípravy
- Červené papriky a houby vložte do velkého kastrolu, přidejte hrášek, fazolové lusky, kajenský pepř, mletou papriku, šťávu z 1 citronu, štědrou dávku olivového oleje, česnek a sůl. Restujte asi 5 minut, dokud zelenina nezačne měknout. V mezičase nakrájejte rajčátka na čtvrtiny.
- Přidejte ke směsi rajčátka a šafrán a o několik minut později vmíchejte ještě rýži, kokosové mléko a 700 ml vody. Pod pokličkou přiveďte paellu k varu, potom ztlumte plamen a asi hodinu vařte. Snažte se směs v průběhu vaření příliš nemíchat, stačí tak jednou za 20 minut, aby se rýže nepřilepila ke dnu hrnce.
- Po jedné hodině by rýže měla být uvařená, ale stále ještě al dente (na skus). Vmíchejte do ní šťávu ze zbývajících 2 citronů.
- Naservírujte paellu do misek, které můžete po okrajích ozdobit měsíčky citronu, a navrch posypte koriandrem.
- PRIMA TIP: Pokud chcete, aby byl pokrm vydatnější, přidejte do něj v polovině vaření trochu vařených brambor. Nebo pokud jíte ryby nebo krevety, můžete je přidat 5–10 minut před koncem vaření.