Suroviny
- rajčata (spařená, oloupaná a na kostičky nakrájená) 250 g
- zeleninový vývar 1 l
- hladká mouka 1 lžíce
- rajčatové pyré 250 ml
- máslo 60 g
- bazalka 2 lístky
- skořice 1 špetka
- hnědý cukr 1 špetka
- sůl 1 špetka
- pepř
- zakysaná smetana (na dochucení)
Postup přípravy
- Připravte jíšku. V hrnci rozehřejte máslo a opražte na něm mouku. Zalijte ji studeným vývarem a přiveďte k varu.
- Do vývaru přidejte čerstvá oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata i rajčatové pyré. Promíchejte a vařte přibližně 20 minut. Zatímco se polévka vaří, přidejte do ní špetku skořice a pár lístků čerstvé bazalky. Uvařenou polévku propasírujte přes síto nebo ji rozmixujte ručním mixérem.
- Dochuťte čerstvě namletým pepřem a solí. Dle kyselosti rajčat doslaďte hnědým cukrem. Hotovou polévku dejte na talíř, ozdobte kopečkem zakysané smetany a lístkem čerstvé bazalky.