Suroviny
- olomoucké tvarůžky (nakrájené na malé kostičky) 3 velké balení (nebo 5 malých)
- česnek (prolisovaný) 2 stroužky
- hořčice 1 lžička
- mletá uzená paprika (pálivá) 1 lžička
- smetana ke šlehání 300–400 ml
Připravte výbornou tvarůžkovou pomazánku podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem
Tvarůžky musí mít barvu jako trenky Marco van Bastena, když ho tam Rusákům vod lajny mlasknul pod víko v osmdesátým osmým ve finále Eura.
Postup přípravy
- Nakrájej si tvarůžky. To, že byly dobře odleželý, poznáš tak, že na řezu nebude vidět nevyzrálý tvaroh.
- Jednotlivý kostičky rozeber a naházej do sklenic.
- Do misky vymáčkni česnek, přidej hořčici a maďarskou uzenou pálivou papriku. Ten základ metličkou pořádně promíchej.
- Postupně přilévej plnotučnou smetanu. Množství bude záležet na šířce skleniček a na tom, jak moc ty tvarůžky upěchuješ.
- Připraveným smetanovým nálevem zalej tvarůžky ve sklenicích. Jestli máš radši jemnější chutě, použij jenom smetanu.
- Skleničkou párkrát jebni o linku, aby se ti nálev dostal všude. Zavíčkuj a ulož na 4-5 dní do lednice.
- Odleželý tvarůžky vyškrábni do misky a směs vidličkou v misce utři, zabere to takový 2-3 minutky.
- Přidej ještě půldecánka plnotučný smetany a hezky ji do směsi zamíchej, aby ti to šlo dobře natírat.
- Připravenou směs potom naláduj zpátky do sklenic, ten zbytek v misce vezmeš stěrkou.
- Papírovým ubrouskem zvenku objeď ten závit, zavíčkuj a dej ještě na 24 hodin do lednice. Největší úskalí celý přípravy je v tom, abys potom, co odleželou směs utřeš se smetanou, neolíznul tu vidličku, kterou to děláš. Pak totiž už to víčko nebudeš potřebovat. Ono totiž dávat do lednice prázdnou zavíčkovanou skleničku je docela na hovno. Odleželou tvarůžkovku pak mázni na čerstvý chleba nebo toast, posypej jarní cibulkou a nalij si mlíko nebo si dej pivo.
Vyzkoušejte také výbornou hermelínovou pomazánku se šunkou a vejci podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci – vynikající chuťovka nejen na chlebíčky