Suroviny
- vepřové sádlo (nakrájené na kostičky) 1 kg
- vepřová plec (nakrájená na větší kostky) 500 g
- vepřová krkovice (nakrájená na větší kostky) 500 g
- vepřový bůček (s kůží a kostí, nakrájený na větší kostky) 750 g
- bílé víno 500 ml
- cibule 2 ks
- česnek 6 stroužků
- bylinky (rozmarýn, tymián, šalvěj )
- sůl 45 g
- pepř (hrubě namletý) 1 lžíce
Připravte francouzské rillettes z vepřového masa podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem
Připravíme si francouzskou lahůdku zvanou rillettes. V Čechách tomu často říkáme „ryletc“. Je to taková fajnovější verze naší vepřovky a vaří se mnohem, mnohem dýl.
Postup přípravy
- Jako základ celý týdle francouzský vepřovky budeš potřebovat vepřový sádlo. Potom plecko a krkovici. Obě tydle partie nakrájej na větší kostky, než jsi krájel sádlo. A jako třetí z obvyklých podezřelých je vepřový bůček, ten vykosti, odřízni kůži a nakrájej taky na kostky.
- Do většího hrnce cákni trochu vody a vhoď tam pokrájený sádlo. Voda se ti postupně vyvaří a sádlo se ti nebude připalovat. Jeď asi na polovinu výkonu, dokud sádlo nevyškvaříš.
- Pak do hrnce najebej všechno maso, který sis nakrájel. Musíš mít všechno maso v sádle ponořený. Přiveď zvolna k varu a buď vopatrnej, zvlášť v nerezovým hrnci se ti to může sem tam chytat. Nech to zvolna vařit 3 hodiny a občas promíchej.
- Po 2 hodinách vaření jsem přidal kosti a kůži z bůčku. Je potřeba to dostat taky pod hladinu.
- Po 3 hodinách přilij bílý víno, přihoď cibuli, česnek, bylinky, sůl a pepř. Promíchej a další 3 hodiny pokračuj v krasojízdě. Sem tam to zamíchej, maso se ti začne postupně rozpadat.
- Půl hodiny před koncem nakrájíš na malý kostičky kůži a obereš maso z kostí. Ve finále to pak přendej do sterilizovaných sklenic. V závislosti na teplotě by ti to v lednici mělo vydržet 2-3 týdny. Když to 15 minut zavaříš, tak ve špajzu i rok. Mám ale takovou obavu, že to sežeru dřív, než to zjistím. Před servírováním to nech aspoň půl hodinky temperovat.
- Čerstvej chleba, cibulka, hořčice a nakládaná zelenina. K tomu vychlazený pivko a endorfiny ti zaplaví úplně celý tělo. Budeš si chtít vyrvat žílu z krku a narvat si to přímo do ní.

Vyzkoušejte také výtečnou škvarkovou pomazánku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Škvarková pomazánka s vajíčkem a kyselou okurkou