Suroviny
- hovězí nízký roštěnec (v celku) 1½–2 kg
- barevný pepř
- česnek (nakrájený nadrobno)
- hladkolistá petržel (nakrájená nadrobno)
- sůl (množství odpovídá 2,5 % váhy masa)
- olivový olej (na potření)
- rozmarýn 1 snítka
- tymián 1 snítka
Postup přípravy
- Maso vyvažte provázkem tak, aby mělo rovnoměrný válcovitý tvar. Pod provázek zastrčte snítku rozmarýnu a tymiánu.
- Potřete hovězí olivovým olejem, nasolte a rovnoměrně obalte ve směsi pepře, česneku a petržele (množství záleží na tom, jak velký kus nízkého roštěnce máte). Nechte uležet v lednici, ideálně přes noc.
- Kuchyňskou utěrkou setřete větší kusy petržele, aby se při pečení nespálily a nezhořkly. Na rozpálené pánvi opečte maso dohněda.
- Předehřejte troubu na 100 °C a hovězí v ní pečte zhruba 100 minut. Teploměrem průběžně kontrolujte teplotu uvnitř masa – jakmile ukazuje 54 °C, vyndejte rostbíf z trouby.
- Po vychladnutí odstraňte provázek a maso krájejte na tenké plátky. Podávejte jen tak, nebo s přílohou dle libosti.
PRIMA TIP: Jako příloha se hodí například pečené brambory či hranolky a tatarská omáčka, případně jednoduchý listový salát. Tenké plátky rostbífu se budou vyjímat i na obložených mísách nebo na chlebíčcích.
Šťavnatý hovězí rostbíf podle řeznictví Naše maso Zdroj: Milujeme dobré maso
Milujeme dobré maso
V restauracích a prodejnách, které spadají pod gastronomickou skupinu Ambiente, pracují s masem rádi. A o své znalosti a recepty se nebojí podělit. Na webu www.milujemedobremaso.cz najdete zajímavé články o mase i návody, jak ho nejlíp připravit, od špičkových kuchařů z Lokálu, Naše maso, Kantýny, Kuchyně a dalších podniků Ambiente.
Vyzkoušejte také recept na výborný hovězí tatarák podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE