Suroviny
- vepřové maso 500 g
- koření grilovací 1 lžíce
- brambory 1 kg
- slanina 400 g
- hermelín 1 balení
- paprika 1 kus
- cibule 2 kus
- vejce 2 kusy
- pivo 100 ml
- hořčice 2 lžíce
- solamyl 3 lžíce
- sójová omáčka 1 lžička
- mléko 100 ml
- hladká mouka 1 lžíce
- česnek 4 stroužky
- zakysaná smetana 1 šálek
- jogurt 0.5 šálků
- sůl 0.5 lžiček
- pepř 1 špetka
Postup přípravy
1
Maso nakrájíme na kostky, posypeme grilovacím kořením, zakápneme olejem a necháme asi 4 hodiny uležet
Poté připravíme špízy
Jehlice potřeme olejem, aby šlo maso dobře sundat
Na špíz střídavě napichujeme maso, nakrájenou cibuli, silnější plátky slaniny a kusy papriky
2
Na těstíčko smícháme vejce, pivo, hořčici, Solamyl, sójovou omáčku a mléko
Dle chuti osolíme a opepříme
Poté přidáme hladkou mouku, aby těstíčko nebylo moc řídké, a prošleháme je metličkou
3
Špízy nejprve obalíme v polohrubé mouce, aby těstíčko lépe drželo, pak teprve namočíme do těstíčka
Takto připravené špízy vyrovnáme do pekáčku a na tři hodiny dáme uležet do lednice
Pak stejnoměrně usmažíme v rozpáleném oleji
4
Brambory na přílohu nakrájíme na kostičky, osolíme a dáme vařit
Mezitím smícháme zakysanou smetanu, jogurt a prolisovaný česnek
Osolíme, opepříme a podáváme
Hlavní chod
Špízy v pivním těstíčku s bramborem a česnekovým dresinkem
Ingredience:500 g kuřecího a vepřového masa, 1 lžíce grilovacího koření, 1 kg brambor, 400 g slaniny, 1 Hermelín, 1 paprika červená, 2 cibule.Na těstíčko:2 vejce, 100 ml piva, 2 lžíce hořčice, 3 lžíce Solamylu, 1 lžička sójové omáčky, 100 ml mléka, 1 lžíce hladké mouky na zahuštění, 2 stroužky česneku.Na česnekový dresink:1 kelímek zakysané smetany, 0,5 kelímku bílého jogurtu, 1–2 stroužky česneku, 0,5 lžičky soli, špetka pepře.