Suroviny
- pepř
- kyselé okurky 5
- zadní hovězí maso 5 plátků
- droždí 1
- anglická slanina 100 g
- smetana ke šlehání 1
- vejce 2
- polohrubá mouka 550 g
- hořčice 3 PL
- sůl 2 ML
- cibule 2
- minerální voda 1 l
Postup přípravy
- Hovězí plátky naklepeme, potřeme hořčicí a dáme na ně drobně nasekanou cibuli. Vše opepříme. Anglickou slaninu a okurku nařežeme na proužky, které naskládáme na plátky. Vše opatrně zarolujeme.
- V hrnci na másle zpěníme nahrubo nasekanou cibuli. Na ni dáme ptáčky, které ze všech stran orestujeme. Teprve pak na maso nalijeme hovězí vývar. Se zbytkem hořčice necháme podusit. Když jsou ptáčky měkké, vyndáme je na mísu a doděláme omáčku. Smetanu na šlehání rozmícháme s polohrubou moukou a scezenou šťávou z masa, povaříme a v omáčce prohřejeme ptáčky.
- Během dušení připravíme knedlíky. Do mísy dáme polohrubou mouku, uděláme v ní důlek, dáme do něj droždí a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vajíčka, osolíme a s vlažnou minerálkou zaděláme těsto, které necháme kynout. Po vykynutí vyválíme dva knedlíky, které vaříme dvacet minut v páře.
Autor receptu: Hana Hlavičková