Suroviny
- filet z kapra 600 g
- mléko 500 ml
- tymián (čerstvý) 3 snítky
- česnek 1 stroužek
- brambory 600 g
- vinný ocet 50 ml
- cukr 2 lžíce
- hovězí vývar 100 ml
- červená cibule 100 g
- hrubozrnná hořčice 4 lžíce
- olivový olej 50 ml
- hladká mouka 5 lžic
- vejce 2 ks
- strouhanka 150 g
- hladkolistá petržel 10 g
- mandle (plátky)
- rostlinný tuk (tuk na smažení) 500 ml
- citron 2 ks
Postup přípravy
- Kapra nakrájejte na porce, vložte do misky s tymiánem a rozmačkaným stroužkem česneku a zalijte ¾ množství mléka. Zakryjte fólií a nechte přes noc v lednici.
- Dejte vařit brambory ve slupce, které uvařte tak na třičtvrtě, aby se nerozpadaly. Ještě teplé je oloupejte, nakrájejte na silnější plátky, zalijte vinným octem svařeným s cukrem a horkým hovězím vývarem. Přidejte sekanou červenou cibulku a hrubozrnnou hořčici. Přimíchejte olivový olej, dochuťte solí a pepřem a nechte v lednici do druhého dne.
- Druhý den kapra vyndejte z mléka a osušte, osolte a opepřete. Obalte v hladké mouce s rozšlehaným vejcem se zbytkem mléka a poté ve strouhance se sekanými listy petržele a mandlovými lupínky. Nakonec usmažte v rozpáleném tuku dozlatova a podávejte s bramborovým salátem a půlkou citronu.