Suroviny
- kuřecí skelet 2 kg
- kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) 600 g na vývar + 400 g na dokončení
- cibule 2 ks
- pórek 1 ks
- česnek 4 stroužky
- kuřecí játra 200 g
- vejce 1 ks
- hladká mouka 50 g
- strouhanka 50 g
- libeček
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladkolistá petržel
- majoránka
- divoké koření
- přepuštěné máslo 1 lžíce
Při kompletním zpracováním kuřete se přímo nabízí využití skeletu a odřezků na poctivou polévku. Věděli to dokonce už staří Řekové, kteří dle dochovaných záznamů podobný pokrm vařili už před několika tisíci lety. A věděli jste také, že dokonce i na našem území se údajně připravovaly vývary již od dob paleolitu? A že ve středověku byly využívané v lidovém léčitelství?
Nezapomeňte vždy k přípravě svých pokrmů používat kvalitní suroviny. Zárukou vám mohou být loga značky Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Postup přípravy
- Vývar: Očistěte kořenovou zeleninu a spolu s cibulí a omytými skelety pečte v troubě na 180 °C po dobu přibližně 30 minut dozlatova.
- Poté přendejte zeleninu a skelety do hrnce, zalijte vodou, přidejte pórek, 2 stroužky česneku, divoké koření, listovou petržel, sůl a vše vařte na mírném plamenu alespoň po dobu 180 minut.
- Během vaření nezapomínejte sbírat vzniklou pěnu. Hotový vývar přeceďte přes jemné síto a dochuťte.
- Knedlíčky: Očištěná kuřecí játra rozmixujte spolu se zbylým česnekem a cibulí. Do směsi přidejte sůl, pepř, majoránku, nasekaný libeček a dle potřeby hladkou mouku a strouhanku. Vytvarujte malé knedlíčky a uvařte je v osolené vodě.
- Polévka: Mrkev, celer a petržel oloupejte a nakrájejte na velmi tenké nudličky julienne. Orestujte je na pánvi s přepuštěným máslem jen lehce dozlatova. Vložte zeleninu do hlubokého talíře, přidejte játrové knedlíčky a zalijte horkým vývarem. Ozdobte nasekanou petrželkou nebo libečkem.
PRIMA TIP: Pokud vám zbyl silný kuřecí vývar, zamrazte jej do dávkovačů na led v podobě kostek. Tak jej budete moci kdykoliv využít jako základ do omáček.
Připravte výborné játrové knedlíčky do polévky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE