Akademie kvality

Silný kuřecí vývar s drůbežími knedlíčky s libečkem

Moje hodnocení
1x

Znáte hřejivější pocit než ten z talíře poctivého vývaru? Na tuhle dobrotu využijete všechno, co vám při zpracovávání kuřete zbude – kosti i kusy masa. To ostatně zužitkujete i ve výborných drůbežích knedlíčcích, díky kterým bude polévka podobně vydatná jako hlavní jídlo!

8 porcí
180 minut

Suroviny

Při kompletním zpracováním kuřete se přímo nabízí využití skeletu a odřezků na poctivou polévku. Věděli to dokonce už staří Řekové, kteří dle dochovaných záznamů podobný pokrm vařili už před několika tisíci lety. A věděli jste také, že dokonce i na našem území se údajně připravovaly vývary již od dob paleolitu? A že ve středověku byly využívané v lidovém léčitelství?

Nezapomeňte vždy k přípravě svých pokrmů používat kvalitní suroviny. Zárukou vám mohou být loga značky Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Postup přípravy

  1. Vývar: Očistěte kořenovou zeleninu a spolu s cibulí a omytými skelety pečte v troubě na 180 °C po dobu přibližně 30 minut dozlatova.
  2. Poté přendejte zeleninu a skelety do hrnce, zalijte vodou, přidejte pórek, 2 stroužky česneku, divoké koření, listovou petržel, sůl a vše vařte na mírném plamenu alespoň po dobu 180 minut.
  3. Během vaření nezapomínejte sbírat vzniklou pěnu. Hotový vývar přeceďte přes jemné síto a dochuťte.
  4. Knedlíčky: Očištěná kuřecí játra rozmixujte spolu se zbylým česnekem a cibulí. Do směsi přidejte sůl, pepř, majoránku, nasekaný libeček a dle potřeby hladkou mouku a strouhanku. Vytvarujte malé knedlíčky a uvařte je v osolené vodě.
  5. Polévka: Mrkev, celer a petržel oloupejte a nakrájejte na velmi tenké nudličky julienne. Orestujte je na pánvi s přepuštěným máslem jen lehce dozlatova. Vložte zeleninu do hlubokého talíře, přidejte játrové knedlíčky a zalijte horkým vývarem. Ozdobte nasekanou petrželkou nebo libečkem.
PRIMA TIP: Pokud vám zbyl silný kuřecí vývar, zamrazte jej do dávkovačů na led v podobě kostek. Tak jej budete moci kdykoliv využít jako základ do omáček.

Připravte výborné játrové knedlíčky do polévky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty