Akademie kvality

Silný kuřecí vývar s drůbežími knedlíčky s libečkem

Moje hodnocení
18x

Znáte hřejivější pocit než ten z talíře poctivého vývaru? Na tuhle dobrotu využijete všechno, co vám při zpracovávání kuřete zbude – kosti i kusy masa. To ostatně zužitkujete i ve výborných drůbežích knedlíčcích, díky kterým bude polévka podobně vydatná jako hlavní jídlo!

8 porcí
180 minut

Suroviny

Při kompletním zpracováním kuřete se přímo nabízí využití skeletu a odřezků na poctivou polévku. Věděli to dokonce už staří Řekové, kteří dle dochovaných záznamů podobný pokrm vařili už před několika tisíci lety. A věděli jste také, že dokonce i na našem území se údajně připravovaly vývary již od dob paleolitu? A že ve středověku byly využívané v lidovém léčitelství?

Nezapomeňte vždy k přípravě svých pokrmů používat kvalitní suroviny. Zárukou vám mohou být loga značky Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Postup přípravy

  1. Vývar: Očistěte kořenovou zeleninu a spolu s cibulí a omytými skelety pečte v troubě na 180 °C po dobu přibližně 30 minut dozlatova.
  2. Poté přendejte zeleninu a skelety do hrnce, zalijte vodou, přidejte pórek, 2 stroužky česneku, divoké koření, listovou petržel, sůl a vše vařte na mírném plamenu alespoň po dobu 180 minut.
  3. Během vaření nezapomínejte sbírat vzniklou pěnu. Hotový vývar přeceďte přes jemné síto a dochuťte.
  4. Knedlíčky: Očištěná kuřecí játra rozmixujte spolu se zbylým česnekem a cibulí. Do směsi přidejte sůl, pepř, majoránku, nasekaný libeček a dle potřeby hladkou mouku a strouhanku. Vytvarujte malé knedlíčky a uvařte je v osolené vodě.
  5. Polévka: Mrkev, celer a petržel oloupejte a nakrájejte na velmi tenké nudličky julienne. Orestujte je na pánvi s přepuštěným máslem jen lehce dozlatova. Vložte zeleninu do hlubokého talíře, přidejte játrové knedlíčky a zalijte horkým vývarem. Ozdobte nasekanou petrželkou nebo libečkem.
PRIMA TIP: Pokud vám zbyl silný kuřecí vývar, zamrazte jej do dávkovačů na led v podobě kostek. Tak jej budete moci kdykoliv využít jako základ do omáček.

Připravte výborné játrové knedlíčky do polévky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů