Suroviny
- hovězí kosti (případně směs kostí a masa vhodného na polévku) 750–1000 g
- voda 2 l
- cibule 1 střední ks
- sůl
- směs koření (pepř, bobkový list, nové koření, kardamom, kafírový list)
Postup přípravy:
- Hovězí kosti dejte do vnitřní nádoby od pomalého hrnce. Troubu rozpalte na 200 °C a kosti v ní nechte 25–30 minut zapéct.
- Poté dejte nádobu do hrnce, zalijte horkou vodou a nastavte program. Např. na režim low na 10 hodin.
- Přidejte ještě rozpůlenou cibuli (i se slupkou), osolte a přidejte koření. Např. 5 kuliček černého pepře, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 1 celý kardamom a 1 kafírový list.
- Po 10 hodinách máte krásný čistý vývar, který nezapomeňte scedit. Pokud je ve vývaru hodně tuku, nechte ho stoupnout na povrch a pomocí lžíce odeberte. Kosti si vyndejte. Pokud na nich máte i trochu masa, oberte ho a přidejte do polévky.
V zimě se vám může hodit i pikantní kuřecí vývar se zázvorem a chilli. Pusťte si videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE