Suroviny
- máslo 10 g
- olivový olej 3 lžíce
- jablka (zelená, třeba Granny Smith, pokrájená na 1cm kostičky) 2 ks
- tmavý cukr 1 lžíce
- šalotka (najemno posekaná) 4 ks
- česnek (velmi jemně posekaný) 2 stroužky
- tymián (nadrobno nasekaný) 3 lžíce
- hladkolistá petržel (najemno nasekaná) 1 lžíce
- mleté vepřové maso (libové, např. plec, nahrubo pomleté) 500 g
- listové těsto 1 plát
- žloutek (prošlehaný) 1 ks
- sůl 1 špetka
- pepř
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Na pánvi rozehřejte máslo a 1 lžíci olivového oleje, přidejte jablka a opékejte asi 4 minuty, než se začnou zbarvovat. Poprašte cukrem. Smažte ještě 10 minut, než směs začne karamelizovat. Mírně osolte, nechte vychladnout.
- Na jiné pánvi rozehřejte zbylý olej, přidejte šalotky a česnek, smažte 5 minut. Přimíchejte tymián a petržel. Nechte vychladnout.
- Smíchejte vepřové, jablka a šalotkovou směs. Osolte a opepřete podle chuti.
- Rozložte nebo rozválejte těsto na obdélník na mírně pomoučené pracovní ploše. Naneste na ni jako váleček polovinu masové směsi podél jedné dlouhé strany tak, aby zbyl asi 1cm volný okraj. Okraj potřete vejcem a těsto stáčejte velmi těsně podél masa. Když je zabalené, podélně ho odřízněte. Vzniklý válec překrojte na 4 kousky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Stejně pokračujte se zbylou, odkrojenou částí těsta a druhou polovinou masa. Hotové sausage rolls na plechu potřete vejcem a mírně posypte tymiánem.
- Pečte dozlatova asi 15–20 minut.
- Podávejte horké s tomatovým chutney nebo dobrým kečupem a nezapomeňte na studené pivo!