Suroviny
- brambory 1 kg
- vepřová plec 400 g
- kabanos 150 g
- uzený bok 100 g
- vejce 3 kusy
- mléko 300 ml
- česnek 5 ks
- bobkový list 1 kus
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- pepř 1 kulička
- majoránka 1 lžička
- strouhanka 1 dávka
- hladká mouka 1 dávka
- cibule 1 kus
- červená sladká paprika 1 lžička
Postup přípravy
Syrové brambory oloupeme, nastrouháme najemno a vymačkáme veškerou přebytečnou vodu
Vepřovou plec, kabanos, uzený bok a česnek najemno semeleme
Namletou směs smícháme s bramborami, vejci, mletým pepřem, solí a majoránkou a podle potřeby přidáme trochu strouhanky na zahuštění
Tvarujeme koule o velikosti pasující do dlaně a ještě je pro zpevnění vyválíme v hladké mouce
Ve větším hrnci svaříme vodu s celým pepřem, bobkovým listem a trochou soli
Do vroucí vody vkládáme koule
Plavou vedle sebe na hladině
Vaříme je zhruba 20 až 25 minut
Uvařené koule vyndáme
V mléce rozmícháme trochu hladké mouky, nalijeme do vývaru z koulí a povaříme
V rendlíčku zpěníme na oleji cibuli nakrájenou na kostičky, po sejmutí ze sporáku přidáme sladkou červenou mletou papriku a promícháme
Koule servírujeme zalité zahuštěným vývarem a ozdobené paprikovou cibulkou