Suroviny
- hovězí maso (vhodné na dušení (krk, kýta, plec, roštěná)) 800 g
- cibule 1 ks
- česnek 1 větší stroužek
- rostlinný olej 1 lžíce
- zázvor (najemno nasekaný) 1 lžíce
- žlutá curry pasta 2–4 lžíce
- kokosové mléko 800 ml
- voda asi 200 ml
- brambory (středně velké ) 8 ks
- palmový cukr 2 lžíce
- rybí omáčka 4–6 lžic
- limetková šťáva z 1/2 limety
- koriandr (čerstvý, k podávání) 1 svazek
- jasmínová rýže (uvařená,k podávání)
- sůl
Steak je fajn, ale po vláknech se rozpadající hovězí maso natáhlé všemi vůněmi z omáčky je záležitost, která za těch pár hodin přípravy rozhodně stojí.
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na větší nudličky, zhruba 2 x 5 cm. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Ve větší hlubší pánvi, ideálně woku, rozehřejte olej a zprudka na něm orestujte zázvor, česnek a cibuli. Jakmile se rozvoní, přidejte 2 lžíce kari pasty a zhruba 1 minutu ji opékejte. Vsypte maso a restujte ho, ale pozor, aby se pasta nezačala připalovat. Přilijte třetinu kokosového mléka, nechte 5 minut probublávat, až se tuk začne oddělovat od tekutiny (na hladině se začnou tvořit drobná tuková očka) a přilijte zbylé mléko. Dolijte vodu, aby maso bylo potopené, přiklopte pokličkou, ztlumte na střední stupeň a nechte dusit doměkka, zhruba 1–2 hodiny podle typu masa. Podle chuti můžete vmíchat i další kari pastu.
- Mezitím uvařte brambory ve slupce doměkka, slijte je a nechte vychladnout. Oloupejte je a nakrájejte na kostky zhruba 4 x 4 cm.
- K měkkému masu přidejte brambory, ztlumte teplotu a kari dochuťte. Vmíchejte 1 lžíci cukru, pak 4 lžíce rybí omáčky, zakápněte limetou a dochuťte – slanost dodejte rybí omáčkou nebo solí, sladkost cukrem, kyselost limetovou šťávou. Ozdobte nasekaným koriandrem a podávejte s rýží.