Suroviny
- měkký sýr (sýr blaťácké zlato vcelku) 100 g
- polotvrdý sýr (sýr typu gouda, ideálně s 30% obsahem tuku) 100 g
- česneková pasta 2 lžíce
- pesto (ořechové) 1 lžíce
- medvědí česnek (sušený nebo čerstvý ) 1 lžíce
- bílá cibule (menší ) 1 ks
- sezamová semínka 2 lžičky
- hrubozrnná sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- sezamový olej ( nebo slunečnicový olej) 150 ml
Článek
V edici Prima FRESH vychází nová kniha Nakládačka na věčné časy
Víte, jak vybrat správné sklenice, do čeho všeho se dá nakládat a jak dobroty správně uložit, aby vydržely chutné? To vše najdete v nové knize Daniely Turecké Nakládačka...
Postup přípravy
- Oba sýry vyjměte z obalů a sýry nakrájejte nadrobno. Přendejte je do větší misky, přidejte po lžíci ořechového pesta a česnekové pasty, osolte a opepřete. Hněťte tak, aby ze směsi vznikly větší koule (cca 4 ks) – tak ideálně do ruky. Když se bude směs lepit, nebojte se navlhčit si ruce a sýr trochu více prohníst.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, pokud máte čerstvý medvědí česnek, nasekejte jej nadrobno. Sušený nechte tak, jak je.
- Začněte vkládat do sklenice. Na dno dejte cibuli, poté sýrové koule, které zasypte sezamovými semínky a medvědím česnekem a prokládejte další cibulí. Až je sklenice doslova „zakoulená“, zalijte vše sezamovým olejem. Pokud byste chtěli zvolit levnější variantu, sáhněte po oleji slunečnicovém.
- Nakonec sklenici poctivě uzavřete – dejte si však pozor, aby bylo víčko před šroubováním pečlivě očištěné a dobře přiléhalo na sklenici. Někdo má zlato v hrdle – někdo ve skle. Uvidíte sami, že vás tyhle zlatavé koule neomrzí. A budete je chtít připravovat znovu a znovu.