reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Zlatavé sýrové koule z „blaťáku“ a goudy
Autor: Nakládačka na věčné časy Zlatavé sýrové koule z „blaťáku“ a goudy

Zlatavé sýrové koule z „blaťáku“ a goudy

Hodnoceno: 0x
Ti z vás, kteří si potrpí na sýry tvrdšího charakteru, nicméně jimž přítomnost mazlavých kultur v sýru není cizí, budou z těchto koulí doslova v sedmém nebi. Sáhněte po sýrovém joudovi, teda pardon, goudovi, a máte zaděláno na jedno poctivé naložené zlato.
do 30 minut
1 sklenice o objemu 500 ml porce

Článek

Nakládačka na věčné časy  Foto:

V edici Prima FRESH vychází nová kniha Nakládačka na věčné časy

Víte, jak vybrat správné sklenice, do čeho všeho se dá nakládat a jak dobroty správně uložit, aby vydržely chutné? To vše najdete v nové knize Daniely Turecké Nakládačka...

reklama

reklama

Postup

  1. Oba sýry vyjměte z obalů a sýry nakrájejte nadrobno. Přendejte je do větší misky, přidejte po lžíci ořechového pesta a česnekové pasty, osolte a opepřete. Hněťte tak, aby ze směsi vznikly větší koule (cca 4 ks) – tak ideálně do ruky. Když se bude směs lepit, nebojte se navlhčit si ruce a sýr trochu více prohníst.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, pokud máte čerstvý medvědí česnek, nasekejte jej nadrobno. Sušený nechte tak, jak je.
  3. Začněte vkládat do sklenice. Na dno dejte cibuli, poté sýrové koule, které zasypte sezamovými semínky a medvědím česnekem a prokládejte další cibulí. Až je sklenice doslova „zakoulená“, zalijte vše sezamovým olejem. Pokud byste chtěli zvolit levnější variantu, sáhněte po oleji slunečnicovém.
  4. Nakonec sklenici poctivě uzavřete – dejte si však pozor, aby bylo víčko před šroubováním pečlivě očištěné a dobře přiléhalo na sklenici. Někdo má zlato v hrdle – někdo ve skle. Uvidíte sami, že vás tyhle zlatavé koule neomrzí. A budete je chtít připravovat znovu a znovu.

PRIMA TIP: Co s poctivým nálevem?

Ten určitě nevyhazujte! Pokud si budete chtít dopřát ještě jednu zlatavou porcičku, olej přeceďte přes hrubší cedníček a sýr naložte ještě jednou… Oleji totiž nic není, ba naopak. Chutě se skvěle prolnou.

Zlatavé sýrové koule z „blaťáku“ a goudy  Foto: Zlatavé sýrové koule z „blaťáku“ a goudy; foto: Nakládačka na věčné časy

Nakládačka na věčné časy

Nakládačka na věčné časy Foto:

Daniela Turecká

Co může být lepšího než hermelín? No přece nakládaný hermelín!

Tahle klasika všech hospod je asi prvním jídlem, které si většina z nás vybaví, když se řekne nakládání. Daniela Turecká vám ale ukáže, že možnosti toho, co se dá „uzamknout“ do sklenice, jsou doslova nekonečné – od masa přes bylinky a zeleninu, až po sladkosti na dětskou party. Chce to jen trochu fantazie, hodně láku a oleje a hlavně rodinu a přátele, kteří to potom všechno spořádají. Na posezení, samozřejmě – za to vám Daniela ručí vlastní… sklenicí. Protože s tou máte v kuchyni pod nakládací čepicí.

A co musíte z knihy zkusit? Krom sýrů všeho druhu z kapitoly V sýru najdeš sílu určitě recept na marinované tofu z kapitoly Zdravěji v oleji či speciálku s lákem kyselým takřka jako od babičky.

V edici Prima FRESH vydává nakladatelství Esence.

reklama