Suroviny
- vepřová krkovice (nebo kýta) 1 kg
- uzená slanina 100 g
- brambory 1 kg
- cibule 300 g
- česnek 3 stroužky
- klobása (vepřová, může být i pikantní) 200 g
- bílé víno (suché) 200 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Maso zbavte šlach a blan a nakrájejte jej na tenké plátky. Slaninu, klobásu a oloupanou cibuli rozkrájejte rovněž na plátky a stejně tak i vyprané brambory, které necháte ve slupce.
- Do pečicího papíru pak skládejte brambory s cibulí, slaninou, klobásou a prokládejte plátky masa. Všechno osolte a opepřete, přidejte oloupaný a rozdrcený česnek, podlijte bílým vínem a pečlivě zabalte.
- Celý balíček zabalte alespoň do dalších dvou vrstev alobalu a dejte péct do rozpálené trouby alespoň na 40 minut při 200 °C. Při rozbalování buďte opatrní na páru, která je v balíčku ve chvíli, kdy jej vyndáte z trouby.
- Živáňskou pečeni podle sezony můžete vylepšit také paprikou nebo rajčaty.
PRIMA TIP: Ať už je základem vašeho pokrmu zelenina, maso, nebo jiné ingredience, ujistěte se, že používáte jen ty nejkvalitnější. Suroviny v bio kvalitě najdete na farmě hospodařící v režimu ekologického zemědělství. Více informací o biopotravinách se dozvíte také na myjsmebio.cz.
Vyzkoušejte také recept na pečenou vepřovou krkovici na medu a hořčici podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE