Zapékané rozmarýnové brambory se sýrem a slaninou
Zdroj: Marek Bartoš / Taková normální kuchařka
Zapékané rozmarýnové brambory se sýrem a slaninou
Zdroj:
Marek Bartoš / Taková normální kuchařka
Brambory obecně skvěle absorbují další chutě, proto je dobré je nařezat, aby se do nich chutí dostalo co nejvíce. Takto upravená brambora funguje i jako samostatné jídlo. Čerstvé bylinky, dobré brambory, co si člověk ke spokojenosti může přát víc?
Postup přípravy
-
Brambory ve slupce nakrájejte na tenké plátky, ale nedokrajujte až do konce, brambora musí stále držet pohromadě. Pomozte si tím, že k delší straně brambory položíte vařečku a krájíte nožem směrem k ní. Vařečka nůž zastaví ve správné výšce a nedovolí bramboru dokrojit.
-
V rendlíku rozehřejte máslo s olivovým olejem, česnek oloupejte a prolisujte do másla. Rozmarýn nasekejte nadrobno a s chilli vločkami vmíchejte k máslu. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte pár minut prohřát, aby máslo získalo jemnou chuť česneku, rozmarýnu i chilli.
-
Plech nebo zapékací misku vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj brambory nakrájenou stranou nahoru. Potřete polovinou ochuceného másla a pečte 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Pak je znovu potřete zbylým máslem a dopečte dozlatova a dokřupava, podle velikosti brambor to trvá asi 20–40 minut.
-
Plech s upečenými bramborami vyndejte z trouby, lehce je zmáčkněte a posypte rozdrobeným kozím sýrem a na kostičky nakrájenou slaninou. Vraťte je do trouby a zapečte 10 minut na nejvyšší výkon nebo 2–3 minuty na funkci gril. Hotové jídlo ozdobte nasekaným rozmarýnem a podávejte.
Zapékané rozmarýnové brambory se sýrem a slaninou 2
Zdroj: Marek Bartoš / Taková normální kuchařka
Zapékané rozmarýnové brambory se sýrem a slaninou 2
Zdroj:
Marek Bartoš / Taková normální kuchařka