Suroviny
- brambory (velké ) 4 ks
- máslo 3 lžíce
- olivový olej 3 lžíce
- česnek 1 stroužek
- rozmarýn (čerstvý ) 1 snítka + na ozdobu
- chilli (vločky) 1 špetka
- kozí sýr (měkký ) 100 g
- anglická slanina 50 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brambory ve slupce nakrájejte na tenké plátky, ale nedokrajujte až do konce, brambora musí stále držet pohromadě. Pomozte si tím, že k delší straně brambory položíte vařečku a krájíte nožem směrem k ní. Vařečka nůž zastaví ve správné výšce a nedovolí bramboru dokrojit.
- V rendlíku rozehřejte máslo s olivovým olejem, česnek oloupejte a prolisujte do másla. Rozmarýn nasekejte nadrobno a s chilli vločkami vmíchejte k máslu. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte pár minut prohřát, aby máslo získalo jemnou chuť česneku, rozmarýnu i chilli.
- Plech nebo zapékací misku vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj brambory nakrájenou stranou nahoru. Potřete polovinou ochuceného másla a pečte 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Pak je znovu potřete zbylým máslem a dopečte dozlatova a dokřupava, podle velikosti brambor to trvá asi 20–40 minut.
- Plech s upečenými bramborami vyndejte z trouby, lehce je zmáčkněte a posypte rozdrobeným kozím sýrem a na kostičky nakrájenou slaninou. Vraťte je do trouby a zapečte 10 minut na nejvyšší výkon nebo 2–3 minuty na funkci gril. Hotové jídlo ozdobte nasekaným rozmarýnem a podávejte.
Zapékané rozmarýnové brambory se sýrem a slaninou 2 Zdroj: Marek Bartoš / Taková normální kuchařka