Zdeněk Pohlreich

Zapékané rozmarýnové brambory se sýrem a slaninou

Moje hodnocení
15x

Brambory obecně skvěle absorbují další chutě, proto je dobré je nařezat, aby se do nich chutí dostalo co nejvíce. Takto upravená brambora funguje i jako samostatné jídlo. Čerstvé bylinky, dobré brambory, co si člověk ke spokojenosti může přát víc?

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Brambory ve slupce nakrájejte na tenké plátky, ale nedokrajujte až do konce, brambora musí stále držet pohromadě. Pomozte si tím, že k delší straně brambory položíte vařečku a krájíte nožem směrem k ní. Vařečka nůž zastaví ve správné výšce a nedovolí bramboru dokrojit.
  2. V rendlíku rozehřejte máslo s olivovým olejem, česnek oloupejte a prolisujte do másla. Rozmarýn nasekejte nadrobno a s chilli vločkami vmíchejte k máslu. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte pár minut prohřát, aby máslo získalo jemnou chuť česneku, rozmarýnu i chilli.
  3. Plech nebo zapékací misku vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj brambory nakrájenou stranou nahoru. Potřete polovinou ochuceného másla a pečte 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Pak je znovu potřete zbylým máslem a dopečte dozlatova a dokřupava, podle velikosti brambor to trvá asi 20–40 minut.
  4. Plech s upečenými bramborami vyndejte z trouby, lehce je zmáčkněte a posypte rozdrobeným kozím sýrem a na kostičky nakrájenou slaninou. Vraťte je do trouby a zapečte 10 minut na nejvyšší výkon nebo 2–3 minuty na funkci gril. Hotové jídlo ozdobte nasekaným rozmarýnem a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zdeněk Pohlreich

Taková normální kuchařka Zdeněk Pohlreich

Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.

Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty