reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Zapékané rozmarýnové brambory se sýrem a slaninou
Autor: Marek Bartoš / Taková normální kuchařka Zapékané rozmarýnové brambory se sýrem a slaninou

Zapékané rozmarýnové brambory se sýrem a slaninou

Hodnoceno: 7x
Brambory obecně skvěle absorbují další chutě, proto je dobré je nařezat, aby se do nich chutí dostalo co nejvíce. Takto upravená brambora funguje i jako samostatné jídlo. Čerstvé bylinky, dobré brambory, co si člověk ke spokojenosti může přát víc?
do 1,5 hodiny
4 porce

reklama

Suroviny (4 porce)

reklama

Postup

  1. Brambory ve slupce nakrájejte na tenké plátky, ale nedokrajujte až do konce, brambora musí stále držet pohromadě. Pomozte si tím, že k delší straně brambory položíte vařečku a krájíte nožem směrem k ní. Vařečka nůž zastaví ve správné výšce a nedovolí bramboru dokrojit.
  2. V rendlíku rozehřejte máslo s olivovým olejem, česnek oloupejte a prolisujte do másla. Rozmarýn nasekejte nadrobno a s chilli vločkami vmíchejte k máslu. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte pár minut prohřát, aby máslo získalo jemnou chuť česneku, rozmarýnu i chilli.
  3. Plech nebo zapékací misku vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj brambory nakrájenou stranou nahoru. Potřete polovinou ochuceného másla a pečte 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Pak je znovu potřete zbylým máslem a dopečte dozlatova a dokřupava, podle velikosti brambor to trvá asi 20–40 minut. 
  4. Plech s upečenými bramborami vyndejte z trouby, lehce je zmáčkněte a posypte rozdrobeným kozím sýrem a na kostičky nakrájenou slaninou. Vraťte je do trouby a zapečte 10 minut na nejvyšší výkon nebo 2–3 minuty na funkci gril. Hotové jídlo ozdobte nasekaným rozmarýnem a podávejte.
Zapékané rozmarýnové brambory se sýrem a slaninou
Autor: Marek Bartoš / Taková normální kuchařka Zapékané rozmarýnové brambory se sýrem a slaninou

Taková normální kuchařka
Zdeněk Pohlreich

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vždy prosazoval zdravý selský rozum, ať už při vaření, nebo v restauracích, které vedl i zlepšoval v televizním pořadu Ano, šéfe! Taková normální kuchařka je zhmotněním jeho postoje. Obsahuje recepty na hlavní jídla z běžně dostupných, zdravých surovin, které zvládne připravit začínající kuchařka i zkušená matadorka. Sám přiznává, že i doma vaří stejně – „hlavně ať je to dobré, rychle hotové a ať to není žádná věda.“ Kapitola omáček rozšíří vaše pole působnosti, stejně jako základní vybavení špajzky i tipy, jak zužitkovat to, co zbyde třeba od oběda. Prostě takové normální domácí vaření. 

Vydalo nakladatelství Sevruga

reklama

Související témata: zapečené brambory , Přílohy

reklama