Akademiekvality.cz

Zapečené kysané zelí s klobáskou a jablky

Moje hodnocení
6x

Kysané zelí je jednou z našich nejzdravějších a v sezoně zároveň nejdostupnějších potravin. To samé platí i o jablkách, která nám možná připadají trochu všední, protože jich u nás každoročně sklidíme přibližně 230 000 tun! Obě tyto ingredience však obsahují velké množství vitaminů B, C, E a další důležité živiny. Dohromady navíc chutnají opravdu skvěle, takže směle s nimi do pekáče a zázraky se dějí.

5 porcí
60 minut

Suroviny

  • kysané bílé zelí 500 g
  • zelená jablka 2 ks
  • jablečný mošt 100 ml
  • oblíbené klobásy (jedna pálivá, dvě nepálivé) 3 ks
  • třtinový cukr 1 lžička
  • drcený kmín 1 lžička
  • slunečnicový olej
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Klobásy nakrájejte na tenká kolečka a nechte krátce orestovat na oleji.
  2. Pokud je zelí hodně kyselé, můžete ho před pečením lehce propláchnout a vymačkat. Připravte si směs zelí, nastrouhaných a oloupaných jablek, cukru, kmínu a moštu. Směs osolte a opepřete dle chuti.
  3. Do připravené směsi dejte klobásy a vše přemístěte do pekáče. V něm směs nechejte péct cca 40 minut na 180 stupňů.
  4. Podávejte s oblíbeným čerstvým chlebem, ale hodí se i bramborové noky.

PRIMA TIP: V receptu jsme použili Bohemia mošt – jablečný (Bohemia Apple, družstvo). Doporučit můžeme i Moštík – 100% jablko od Eduarda Kozáka, Jablko čiré (Moštárna Louny ln s.r.o.) nebo Nebílovský mošt (LUKRENA a.s.). Všechny mají označení Klasa.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty