Suroviny
- máslo 4 lžíce
- kapusta (menší, bez košťálu a rozkrojená na 8 klínků) 1 ks
- česnek (nakrájený nadrobno) 1 ks
- tymián (čerstvý, nakrájené lístky) 1,5 lžíce + několik snítek
- muškátový oříšek (nastrouhaný ) 1 špetka
- hladká mouka 1 lžíce
- smetana ke šlehání 250 ml
- gouda (nastrouhaná) 1 hrst
- strouhanka (nahrubo namletá,z čerstvého pečiva) 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Mělkou zapékací formu vymažte máslem a troubu předehřejte na 200 °C.
- V kastrolu nebo hlubší pánvi rozehřejte 2 lžíce másla na středně vysokém stupni a opečte na něm kapustu řeznou plochou dolů. Posypte trochou soli a pepře a opékejte 5 až 7 minut, až kapusta lehce zhnědne, jednou ji přitom obraťte.
- Vlijte sklenku vody, nádobu částečně přikryjte a kapustu duste ještě 3 až 5 minut, až zvláční. Přesuňte ji do připravené formy tak, aby k sobě dílky hezky přiléhaly.
- V nádobě po opékání kapusty rozehřejte zbylé máslo. Vsypte česnek, nakrájený tymián, muškátový oříšek a mouku. Dobře promíchejte a chvilku pražte, pak vlijte smetanu, přisypte goudu a za stálého míchání vařte, až omáčka zhoustne a začne bublat, asi 2 minuty. Pak ji vlijte do formy na kapustu a navrch nasypte strouhanku.
- Pečte asi 20 minut, až povrch zhnědne a omáčka bude bublat. Podávejte ozdobené snítkami tymiánu, je-li třeba, ještě osolte a opepřete.
PRIMA TIP: Tohle lehčí hlavní jídlo pro vegetariány nebo sytou přílohu k nějaké masové minutce může doprovodit třeba křupavá čerstvá bageta.