redakce Prima FRESH

Zapečená kapusta se sýrovou omáčkou

Moje hodnocení
11x

Kapusta je, vlastně i se zelím, tak trošku Popelkou. Sice si bez nich neumíme představit několik archetypálních národních jídel, ale příliš kreativně s ní jinak nezacházíme. Tady je tip, kdy je kapusta za dámu včetně toho, jak ji krásně navonět.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Mělkou zapékací formu vymažte máslem a troubu předehřejte na 200 °C.
  2. V kastrolu nebo hlubší pánvi rozehřejte 2 lžíce másla na středně vysokém stupni a opečte na něm kapustu řeznou plochou dolů. Posypte trochou soli a pepře a opékejte 5 až 7 minut, až kapusta lehce zhnědne, jednou ji přitom obraťte.
  3. Vlijte sklenku vody, nádobu částečně přikryjte a kapustu duste ještě 3 až 5 minut, až zvláční. Přesuňte ji do připravené formy tak, aby k sobě dílky hezky přiléhaly.
  4. V nádobě po opékání kapusty rozehřejte zbylé máslo. Vsypte česnek, nakrájený tymián, muškátový oříšek a mouku. Dobře promíchejte a chvilku pražte, pak vlijte smetanu, přisypte goudu a za stálého míchání vařte, až omáčka zhoustne a začne bublat, asi 2 minuty. Pak ji vlijte do formy na kapustu a navrch nasypte strouhanku.
  5. Pečte asi 20 minut, až povrch zhnědne a omáčka bude bublat. Podávejte ozdobené snítkami tymiánu, je-li třeba, ještě osolte a opepřete.

PRIMA TIP: Tohle lehčí hlavní jídlo pro vegetariány nebo sytou přílohu k nějaké masové minutce může doprovodit třeba křupavá čerstvá bageta.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty