Suroviny
- sádlo 1 lžíce
- slanina (nakrájená na kostičky) 50 g
- cibule (najemno nakrájená) 3 ks
- vepřové maso (plecko nebo bok) 400 g
- mletá sladká paprika
- mletá pálivá paprika
- majoránka
- česnek 4 stroužky
- vepřová játra 400 g
- chléb (střídka ze 2 krajíců)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Placky
Postup přípravy
- Na rozehřátém sádle vyškvařte slaninu i cibuli. V tomto základu ze všech stran zprudka opečte maso nakrájené na kostky. Osolte ho, opepřete, okořeňte paprikou a majoránkou a přidejte prolisovaný česnek. Podlijte vodou (nebo vývarem) a zakryté duste, až bude maso poloměkké.
- Nyní přidejte játra, také pokrájená na kostky, guláš zahustěte rozdrobeným chlebem, podle potřeby ještě podlijte a dál duste, až bude maso i játra měkké. Dochuťte a podávejte s pečivem, houskovým nebo chlupatým knedlíkem či (nejlépe) se škvarkovými plackami.
- Připravíte je následovně: Nahrubo pokrájené škvarky, prosátou mouku (trošku nechte stranou na podsypání) se solí, vejce a rozdrobené droždí zalijte vlažným mlékem a propracujte na vláčné těsto. Nechte ho v teple vykynout, pak vyválejte na plát o síle asi 1 cm a pomocí tvořítka (či sklenice) z něj vykrajujte placky.
- Klaďte je na plech s pečicím papírem, propíchejte vidličkou, potřete rozšlehaným žloutkem s trochou vody a v troubě při 180 °C pečte 20 minut dozlatova.