Najděte si recept
Na co máte chuť?

Věnečky se žloutkovým krémem
Věnečky jak z cukrárny si podle receptu zvládnete udělat i doma. Příprava je sice trošku časově náročná, ale za ten výsledek to stojí. Zvlášť pokud hotové věnečky doplníte lahodným žloutkovým krémem s vanilkou a čerstvým ovocem.
do 2 hodin
15 ks porcí
Suroviny (15 ks porcí)
Těsto:
- Mléko 375 ml
- Máslo 100 g
- hladká mouka 220 g
- špetka soli
- Vejce 5 ks
Krém:
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 500 ml
- žloutky 6 ks
- vanilkový lusk 1 ks
- cukr krupice 100 g
- vanilkový pudink 1 sáček
- Rum 30 ml
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Mléko nalijte do hrnce a přidejte máslo. Přiveďte k varu. Vsypte mouku a sůl a za stálého míchání pokračujte ve vaření, dokud nevznikne kompaktní hmota, která se lehce přichytává ke dnu. Základ těsta odstavte a nechte vychladnout. Během chladnutí těsto občas promíchejte.
- Do vychladlého základu na těsto postupně zapracujte žloutky.
- Těstem naplňte pevný cukrářský sáček se zdobicí špičkou a na pečicím papírem vyložený plech kreslete malé věnečky s dostatečnými rozestupy.
- Pečte dozlatova, asi 25 minut. Během pečení neotevírejte troubu. Upečené věnečky nechte zcela vychladnout a poté je podélně rozkrojte.
- Připravte si krém. Do kastrůlku nalijte smetanu a do ní vyškrábněte obsah vanilkového lusku a vmíchejte pudink. Zbytek vanilkového lusku také vložte do smetany. Přidejte cukr a rozšlehané žloutky a za stálého míchání pomalu vařte na mírném ohni tak dlouho, dokud směs nebude opravdu hustá. Krém odstavte a nechte zcela vychladnout, poté vmíchejte rum.
- Věnečky plňte krémem ze zdobicího sáčku. Můžete přidat své oblíbené ovoce, nejlépe chutnají s čerstvým. Každý věneček poprašte moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Krém můžete připravovat na vodní lázni, abyste měli jistotu, že se nesrazí. Nezapomeňte moučkový cukr na ozdobu.
Věnečky se žloutkovým krémem; foto: akademiekvality.cz