Vánoční kulíšek z Lagarta

Moje hodnocení
5x

Neskutečně efektní, originální a hlavně neodolatelný. Zákusek ve formě vánočního kulíška si můžete vychutnat nejen v podnicích Lagarto, ale také doma! Máme tu pro vás recept od šéfcukrářky Dominiky Tesařové.

1 porce
120 minut

Jablečná náplň

  • jablka 300 g
  • jablečná šťáva 300 g
  • pektin 20 g
  • cukr krystal  50 g
  • glukóza 40 g
  • mletá skořice 2 g

Ganáž

Dále budete potřebovat

  • linecké těsto (syrový stav) 300 g
  • vanilkový pudink 700 g
  • bílá čokoláda 320 g
  • červená poleva 500 g
  • strouhaný kokos na dozdobení 
  • raffaello 1 balení

Postup přípravy

  1. Jablečná náplň: Jablka nakrájejte na malé kostičky. Společně s jablečnou šťávou, glukózou a skořicí je dejte vařit.
  2. Cukr s pektinem smíchejte a přidejte do vařící se směsi. Hotovou směs dejte vychladit do lednice.
  3. Ganáž: Smetanu (1) s invertním cukrem a glukózou dejte vařit na 80 °C. Takto ohřátou směs nalijte na bílou čokoládu a rozmixujte tyčovým mixérem.
  4. Po rozmixování přidejte smetanu (2) a znovu mixujte. Hotovou ganáž musíte nechat 24 hodin v lednici.
  5. Dokončení: Linecké těsto rozválejte na plát o tloušťce max. 3 mm. Rozválené těsto dejte do předem vymazané tartaletkové formičky o průměru 6 cm. Takto připravené těsto dejte cca na hodinu vychladit do lednice a následně pečte na 160 °C / 15 minut.
  6. Po upečení ještě teplé vyndejte z formičky a nechte vychladit. Mezitím si připravte vanilkový pudink dle návodu. Také nechte vychladit.
  7. Na přípravu vrchního patra kulíška budete potřebovat silikonovou formu o průměru max. 5 cm. Kulíšky plňte do 3/4 formičky lehce našlehanou ganáží. Jablečnou směs vložte do cukrářského sáčku a nastříkejte do středu formičky, aby se vám forma zaplnila. Naplněnou formičku dejte cca na 2 hodiny do mrazáku.
  8. Po ztuhnutí vyndejte z formiček a namáčejte nejprve do rozpuštěné bílé čokolády, kterou nechte zatuhnout. Poté namáčejte do rozehřáté červené polevy a nechte opět zatuhnout.
  9. Takto vytvořené kulíšky budete pokládat na tartaletku naplněnou vanilkovým pudinkem. Strouhaný kokos použijte na dozdobení okrajů kulíška. Raffaello použijte na jeho špičku.

#chutzitnaplno

Denně sdílejí se svými fanoušky a zákazníky vše ohledně kávy a sladkostí ze svých kaváren. Snaží se nabízet ten nejlepší výběr světových surovin a neustále se učí, protože jen tak mohou předvést umění přípravy skvělé kávy, pečení nebeských dortů a ladění receptur lahodné zmrzliny. Přesně takové je Lagarto!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty