Najděte si recept
Na co máte chuť?

Vánoční kulíšek z Lagarta
Neskutečně efektní, originální a hlavně neodolatelný. Zákusek ve formě vánočního kulíška si můžete vychutnat nejen v podnicích Lagarto, ale také doma! Máme tu pro vás recept od šéfcukrářky Dominiky Tesařové.
nad 2 hodiny
20 ks porcí
Suroviny (20 ks porcí)
Jablečná náplň:
- jablka 300 g
- jablečná šťáva 300 g
- pektin 20 g
- cukr krystal 50 g
- glukóza 40 g
- mletá skořice 2 g
Ganáž:
- smetana 33% (1) 115 g
- invertní cukr 13 g
- glukóza 13 g
- bílá čokoláda 165 g
- smetana 33% (2) 340 g
Dále budete potřebovat:
- linecké těsto (syrový stav) 300 g
- vanilkový pudink 700 g
- bílá čokoláda 320 g
- červená poleva 500 g
- strouhaný kokos na dozdobení
- raffaello 1 balení
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Jablečná náplň: Jablka nakrájejte na malé kostičky. Společně s jablečnou šťávou, glukózou a skořicí je dejte vařit.
- Cukr s pektinem smíchejte a přidejte do vařící se směsi. Hotovou směs dejte vychladit do lednice.
- Ganáž: Smetanu (1) s invertním cukrem a glukózou dejte vařit na 80 °C. Takto ohřátou směs nalijte na bílou čokoládu a rozmixujte tyčovým mixérem.
- Po rozmixování přidejte smetanu (2) a znovu mixujte. Hotovou ganáž musíte nechat 24 hodin v lednici.
- Dokončení: Linecké těsto rozválejte na plát o tloušťce max. 3 mm. Rozválené těsto dejte do předem vymazané tartaletkové formičky o průměru 6 cm. Takto připravené těsto dejte cca na hodinu vychladit do lednice a následně pečte na 160 °C / 15 minut.
- Po upečení ještě teplé vyndejte z formičky a nechte vychladit. Mezitím si připravte vanilkový pudink dle návodu. Také nechte vychladit.
- Na přípravu vrchního patra kulíška budete potřebovat silikonovou formu o průměru max. 5 cm. Kulíšky plňte do 3/4 formičky lehce našlehanou ganáží. Jablečnou směs vložte do cukrářského sáčku a nastříkejte do středu formičky, aby se vám forma zaplnila. Naplněnou formičku dejte cca na 2 hodiny do mrazáku.
- Po ztuhnutí vyndejte z formiček a namáčejte nejprve do rozpuštěné bílé čokolády, kterou nechte zatuhnout. Poté namáčejte do rozehřáté červené polevy a nechte opět zatuhnout.
- Takto vytvořené kulíšky budete pokládat na tartaletku naplněnou vanilkovým pudinkem. Strouhaný kokos použijte na dozdobení okrajů kulíška. Raffaello použijte na jeho špičku.
#chutzitnaplno
Denně sdílejí se svými fanoušky a zákazníky vše ohledně kávy a sladkostí ze svých kaváren. Snaží se nabízet ten nejlepší výběr světových surovin a neustále se učí, protože jen tak mohou předvést umění přípravy skvělé kávy, pečení nebeských dortů a ladění receptur lahodné zmrzliny. Přesně takové je Lagarto!