Suroviny
- hladká mouka 280 g + na podsypání
- prášek do pečiva (bez fosfátů) 1 ks
- máslo (změklé ) 50 g + na pomazání
- měkký tvaroh (plnotučný ) 150 g
- vejce 1 ks
- plnotučné mléko 50 ml
- moučkový cukr (na posypání)
- sůl špetka
Maková náplň
- plnotučné mléko 200 ml
- mletý mák 100 g
- třtinový cukr 2 lžíce
- vanilkový cukr (bio) 1 ks
- mletá skořice 1 lžička
Postup přípravy
- Připravte těsto na rohlíčky. Do mísy od robota odvažte mouku, přidejte sůl a prášek do pečiva.
- Promíchejte, přidejte máslo, tvaroh, vejce a mléko. Pomocí hnětacího háku vypracujte hladké těsto, chvíli to potrvá, než se začne uvolňovat ze stran mísy.
- Pak ještě propracujte na lehce pomoučené ploše, rozdělte na dvě poloviny, zabalte do potravinářské fólie a nechte těsto alespoň 30 minut odpočívat v ledničce.
- Mezitím do rendlíku nalijte mléko, přidejte mák, cukry a skořici. Přiveďte k varu, stáhněte teplotu a za pravidelného míchání vařte, dokud vše nezhoustne, asi 8 až 10 minut. Odstavte a nechte vychladnout.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plechy vyložte pečicím papírem. Rozehřejte si trošku másla na pomazání.
- Těsta vyválejte na pomoučené ploše na dva kruhy o průměru asi 20 cm. Rozdělte je na 8 dílů. Rozdělte makovou náplň na širší konec a rolujte vždy směrem k té užší. Přendejte rohlíčky na plechy a pomažte rozpuštěným máslem.
- Pečte dozlatova asi 20 minut. Poté je nechte vychladnout a zlehka posypte moučkovým cukrem.