Najděte si recept
Na co máte chuť?

Tempura se zeleninou a krevetami
Suroviny (2-4 porce)
- uvařené a vyloupané krevety 200 g
- mrkev 1 ks
- Cuketa 1 ks
- malá brokolice 1 ks
- jarní cibulka 1 ks
- červená cibule 1 ks
- lístky čerstvé bazalky 1 hrst
Těstíčko:
- hladká mouka 100 g
- Žloutek 2 ks
- ledová minerálka 2 dl
- špetka soli
- olej na smažení
Nejlépe nakoupíte na
Postup
- Všechnu zeleninu nakrájejte na co nejtenčí plátky.
- Ve velké míse připravte těstíčko. Do menšího množství mouky přidejte žloutky a minerálku, pak přisypte zbývající mouku. Těstíčko by mělo mít konzistenci smetany.
- Zeleninu, krevety a bazalkové lístky namáčejte do těstíčka a ihned smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje z každé strany asi dvě minuty. Pak nechte okapat na papírové utěrce a dejte do mírně vyhřáté trouby, aby tempura zůstala teplá.
- Servírujte s limetou, citronem nebo dipy.
Prima tip: Smažte vždy jen pár kousků najednou, protože jinak se olej zchladí a nevytvoří se křupavý obal. Pozor! Olej je velmi horký a prská! Těstíčko by nemělo stát dlouho, stejně tak dobu od smažení po servírování se snažte co nejvíce zkrátit. Čas zkrátíte, když budete pracovat na dvou pánvích najednou. Ideální doba stání na teple je tak tři až pět minut, ale zaručujeme, že tak dlouho to nikdo ze strávníků stejně nevydrží :) Výborným dipem k namáčení je třeba sladká chilli omáčka nebo sojová omáčka smíchaná s sherry a cukrem.
Tempura , Foto: Tak vařím já
Tak vařím já
125 receptů pro vytížené ženy
Úspěšná česká herečka Markéta Hrubešová, nyní známá z televizních obrazovek i jako zdatná kuchařka, představuje své recepty. Z dědictví po babičce a z dalších zdrojů převzala tradiční postupy, avšak snaží se českou i středomořskou kuchyni servírovat v lehké a stravitelné podobě.
Pro moderní a zaměstnanou ženu, která potřebuje nasytit hladové krky během krátké doby, rovněž autorka vybrala ta jídla, jejichž příprava je časově nenáročná.
Názorná publikace s více než 200 fotografiemi Davida Krause.