Najděte si recept
Na co máte chuť?

Tatarák s hořčicovo-sýrovými bagetkami
U tataráku si navíc vychutnáme i delikátní žloutek. Pokud servírujete tatarák pouze jako malý předkrm, skvěle ho doplní žloutek z vajíčka křepelčího. Jako přílohu vám nabízíme hořčicovo-sýrovou bagetku!
Suroviny (4 porce)
- Kečup 3 lžíce
- dijónská hořčice 1 lžíce
- Worcestrová omáčka 3 lžičky
- pár kapek tabasca (podle chuti)
- Olivový olej 1 lžíce
- hovězí svíčková naškrábaná na tatarák 500 g
- nasekané kyselé okurky 1,5 lžíce
- najemno nasekaná hladkolistá petržel 3 lžíce
- najemno nasekaná šalotka 1,5 lžíce
- žloutky 4 ks
- mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
Hořčicovo-sýrové tousty
- rozpuštěné máslo 2 lžíce
- pikantní anglická hořčice 1 lžíce
- nastrouhaný čedar 75 g (3/4 hrnku)
- bageta nakrájená na centimetrové krajíce 1 ks
Postup
- Na hořčicovo-sýrové bagety smíchejte nejdříve rozpuštěné máslo a anglickou hořčici a vzniklou pastou potřete krajíce bagety. Posypte nastrouhaným čedarem a nechte v troubě asi 5 minut grilovat, než se sýr na bagetách rozpustí.
- Mezitím v míse smíchejte kečup, dijonskou hořčici, worcesterovou omáčku, tabasco a olivový olej. Vyšlehejte, aby se jednotlivé ingredience dokonale propojily. Poté přidejte všechny zbývající suroviny kromě žloutků a řádně promíchejte.
- Tatarák rozdělte na připravené studené servírovací talíře. Jednotlivé porce můžete tvarovat pomocí kovového vykrajovátka. Na vrchu každé porce udělejte důlek, do kterého posaďte žloutek.
- Lehce zakapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Servírujte ihned s tousty či hořčicovo-sýrovými bagetkami.
Tatarák s hořčicovo-sýrovými bagetkami , Foto: Vejce na 100 způsobů
Vyzkoušejte něco nového a připravte si výtečný tatarský biftek ve francouzském stylu:
Vejce na sto způsobů
Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená, nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.
Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.
Vydalo nakladatelství Omega.