Najděte si recept
Na co máte chuť?

Sýrové nugetky s olomouckými tvarůžky a brokolicí
Brokolice je důležitý spojenec, když si hlídáte kila. Patří mezi zeleninu s malým obsahem kalorií a v syrovém stavu obsahuje i velké množství vitaminu C. Pokud se zrovna necítíte na to chroustat ji syrovou, připravte si z ní tyto nugetky s nízkokalorickým sýrem. Jsou navíc pečené zcela bez oleje.
do 30 minut
2 porce
Suroviny (2 porce)
- brokolice 500 g
- vejce 1 ks
- bílý toustový chléb 2–3 krajíce
- olomoucké tvarůžky – kousky s cibulkou 125 g
- tvrdý sýr 200 g
- česnek 1–2 stroužky
- sůl
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Brokolici rozdělte na růžičky, řapík překrojte na více kusů a použijte ho také. Povařte 5 minut v mírně osolené vodě nebo na páře. Slijte, nechte trochu oschnout a vychladnout a nakrájejte nadrobno. Toustový chleba nasekejte v mixéru na čerstvou strouhanku.
- Přesuňte brokolici a strouhanku do mísy a přidejte vejce, pokrájené tvarůžkové kousky, nastrouhaný tvrdý sýr a prolisovaný česnek. Promíchejte a nechte směs čtvrt hodiny vychladit v lednici.
- Zapněte troubu na 200 stupňů a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Navlhčenýma rukama zformujte z brokolicové hmoty menší kousky – nugetky, na jeden je ideální použít zhruba lžíci hmoty. Položte na plech a pečte ve vyhřáté troubě zhruba 15 minut. Ještě teplé hned podávejte.
Tvarůžková kuchařka
Autorka připravila kuchařku plnou sladkých i slaných pochoutek z tradičního českého sýra.
Najdete v ní recepty na snídaně, polévky, “hubneme do plavek”, protože tvarůžky jsou bezvadně nízkokalorické, hospodské pochoutky, ale také “posh” pokrmy spárované s vínem.
Nechybí ani překvapivá kapitola sladká, něco málo z historie tradičního českého sýra a návod jakým způsobem tvarůžky upravovat tepelně, i jak je nakládat...
Kniha obsahuje 50 receptů a tentýž počet lákavých fotografií Davida Tureckého.
Vydává nakladatelství Došel karamel v říjnu 2017.