Suroviny
- hovězí maso (klasicky se dělá ze zadního) 1 kg
- vejce (uvařená vejce; trochu nedovařená, budou se dlouho péct) 3 ks
- mrkev (na kostičky) 1 ks
- petržel (na kostičky) 1 ks
- cibule (najemno) 1 ks
- rajčatový protlak 2 lžíce
- červené víno 100 ml
- máslo (plátek ) 1 lžička
- třtinový cukr
- koření (1 svitek celé skořice, svazek čerstvého tymiánu, 3 kuličky nového koření, 2 kuličky jalovce)
- hladká mouka 1 lžíce
- mrkev (na dozdobení) 1 ks
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte maso. Omyjte ho, osušte a ve středu nařízněte kapsu, tu osolte, opepřete a naplňte vejci.
- Svažte provázkem, osolte, opepřete a ze všech stran posypte moukou. Na oleji si opečte cibuli, mrkev a petržel - tak aby vše bylo krásně zlatavé.
- Zeleninu si vyndejte stranou a opečte ze všech stran i maso. Také ho vyndejte, vraťte zeleninu, přidejte rajský protlak a lžičku cukru, zamíchejte, vraťte maso a přilijte červené víno.
- Nechte chvilku povařit, přidejte všechno koření a zalijte vodou tak, aby maso bylo skoro celé potopené.
- Přendejte odkryté do trouby, pečte v páře 2,5 hodiny - střední vlhkost 120 °C, maso čas od času otočte a v případě potřeby podlijte. Na poslední půl hodinku ještě jednou dobře podlijte, zakryjte, zvyšte teplotu a už bez páry dopečte na 180 °C.
- Vyndejte maso z omáčky, sundejte provázek a omáčku zahustěte tak, že část zeleniny v ní rozmixujte tyčovým mixérem.
- Na závěr přihoďte plátek másla, případně ještě dosolte a maso nakrájejte na plátky.
- A teď už zbývá jen kaše. Brambory si uvařte spolu s dýní, nejdříve je rozšťouchejte jen se solí a s máslem a na konec přidejte i ohřáté mléko.
- Na závěr si opečte ještě jednu na plátky nakrájenou mrkev a na talíři s ní jídlo dozdobte.
Štěpánská hovězí pečeně 2 Zdroj: FOODLOVER.CZ