Steak s wasabi špenátem
Zdroj: Marek Bartoš / Lehká kuchyně
Steak s wasabi špenátem
Zdroj:
Marek Bartoš / Lehká kuchyně
Moje hodnocení
7x
K minutkové úpravě použijte ideálně kvalitní stařené maso, kterému nejlépe svědčí úprava medium rare. K němu servírujte tradiční přílohu netradičně dochucenou, která masu dodá patřičný říz.
4 porce
30 minut
Suroviny
hovězí steaky, hanger steak,, hovězí pupek nebo roštěná
4 ks (po 200 g)
drcené kuličky barevného pepře
1 lžička
sůl a čerstvě namletý pepř
Olivový olej
4 lžíce
Máslo
100 g
žampióny
20 ks
špenátové listy
250 g
pasta wasabi
1 lžička nebo podle chuti
Postup přípravy
Steaky nechte odležet zhruba 30 minut při pokojové teplotě, naklepejte je hřbetem dlaně, potřete drceným pepřem a zlehka osolte.
V pánvi rozehřejte olej s máslem, na 1 steak počítejte po 1 lžíci od každého a na pánev vyskládejte tolik plátků masa, aby mezi sebou měly volné místo. Pravděpodobně se na pánev vejdou po dvou. Opékejte je z každé strany dohněda, do požadovaného stupně propečení, zhruba 2–5 minut. Odložte na mřížku nad talířem a přiklopte pokličkou. Šťávu ponechte.
V jiné pánvi rozehřejte polovinu zbylého másla, až zezlátne, vsypte houby a restujte 1 minutu, osolte, opepřete a sejměte.
V rendlíku rozpusťte zbylé máslo dozlatova, přidejte špenátové listy a poduste je 1 minutu. Odstavte, osolte a vmíchejte pastu wasabi.
Na talíř naaranžujte špenát, žampiony a maso. Přelijte vypečenou šťávou a opepřete. Můžete doplnit i kopečkem pasty wasabi.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.
Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.
Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.