Suroviny
- bílé zelí 1 hlávka (asi 1,5 kg)
- jablečný mošt 350 ml
- cider (jablečný ) 200 ml
- máslo 2 lžíce
- výhonky z hrášku 80 g
- vlašské ořechy 90 g
- olivový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V kastrůlku svaříme jablečný cider na poloviční množství, aby se vypařil alkohol.
- Potom přidáme jablečný mošt a necháme 10 minut vařit.
- Kastrůlek odstavíme ze sporáku a vyšleháme s máslem.
- Zelí rozkrojíme na 6 kousků a opékáme na rozpálené pánvi s olivovým olejem a lžící másla, dokud se nám lehce nepřipálí z obou stran.
- Opečené zelí posolíme a přelijeme hotovou omáčkou.
- Na talíři zelí zastrouháme vlašskými ořechy, přidáme hráškové výhonky, a pokud máte rádi křen, všechno to nakonec křenem zastrouhejte.
PRIMA TIP: Vypadá mošt zakaleně? Nemějte strach, nejedná se o závadu. Tuto vlastnost totiž mají ovocné šťávy nefiltrované. Díky specifickému výrobnímu procesu často obsahují zákal, příp. i sediment. Další informace o kvalitě potravin najdete na webu akademiekvality.cz.
Spálené zelí s omáčkou z jablečného moštu, cideru a másla 2 Zdroj: www.akademiekvality.cz
Spálené zelí s omáčkou z jablečného moštu, cideru a másla 3 Zdroj: www.akademiekvality.cz