Suroviny
- extra virgin olivový olej 1/2 šálku
- jehněčí mleté maso 450 g
- bobkový list 3 ks
- česnek (nakrájený na plátky) 3 stroužky
- bílé víno 1/2 šálku
- kuřecí vývar (nebo jehněčí ) 1,5 šálku
- loupaná rajčata (celá z plechovky, rozmačkaná rukou) 1 konzerva (400 g)
- kapie (velké červená, nakrájené na 0,5cm proužky) 2 ks
- kapie (velká žlutá, nakrájená na 0,5cm proužky) 1 ks
- těstoviny (spaghetti alla chitarra nebo silné špagety) 450 g
- sýr pecorino (nastrouhaný sýr Pecorino Romano k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Spaghetti alla chittara jsou dlouhé nudle, které se tvarují tak, že se plát těsta prolisuje skrze speciální rám s kovovými strunami, jež připomínají ty kytarové (chitarra).
Článek
16 parádních receptů na oblíbené špagety
Ačkoliv je druhů těstovin nepřeberné množství, jeden druh z nich nepokrytě vyčnívá. Špagety neboli spaghetti, pokud chcete ctít italský původ, jsou zkrátka nepřekonatelné.
Postup přípravy
- V hrnci na středním až vysokém plamenu rozehřejte olej. Vložte jehněčí maso, které vařečkou rozdělte na menší kousky a opékejte ho 6–8 minut dohněda. Přidejte bobkové listy, česnek, sůl a pepř a restujte 2–3 minuty, dokud česnek nezezlátne. Přilijte víno a vařte 2–3 minuty, dokud tekutiny v hrnci neubude na polovinu. Přidejte vývar, rajčata, sůl a pepř a zvolna přiveďte k varu. Plamen stáhněte na střední až mírný. Za občasného míchání vařte 35–40 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne. Poté do ní vmíchejte kapie a vařte 4–6 minut, dokud nejsou měkké, ale nesmí se rozpadat. Odeberte bobkové listy.
- Mezitím ve velkém hrnci s řádně osolenou vroucí vodou vařte 10–12 minut těstoviny, dokud nejsou al dente. Vodu slijte a špagety přendejte do hrnce s omáčkou. Přidejte sůl a pepř a za použití kuchyňských kleští těstoviny omáčkou důkladně obalte. Hotový pokrm rozdělte na servírovací misky či talíře a ozdobte pecorinem.