Utopenci
- kvalitní špekáčky 500 g
- dijónská hořčice 4 lžíce
- mletá paprika 1 lžíce
- žlutá cibule 1 ks
- červená cibule 1 ks
- menší šalotky 5 ks
- cherry rajčátka 2 hrsti
- sýr typu ementál 150 g
- nakládané beraní rohy 100 g
- řapíkatý celer 4 řapíky
- Chilli paprička 50 g
- pár kuliček nového koření
- Bobkový list 5 ks
Lák
- vlažná voda 250 ml
- Ocet 150 ml
- třtinový cukr 2 lžíce
- Sůl 1 lžíce
- horčičná semínka 1 lžíce
- drcené chilli vločky 1 lžička nebo podle chuti
Článek
5 receptů se špekáčky v hlavní roli
Špekáčky jsou skutečný národní poklad, zvlášť teď v létě, kdy nesmějí chybět u žádného táboráku. Jako děti jsme je znali jako snad jediné grilované rozptýlení, a i když je...
Postup přípravy
- Špekáčky zbavte střívka, pokud je přírodní, můžete jej ponechat. Odkrojte konce a podélně je rozkrojte, ale zcela nedokrojte. Vetřete do nich po lžíci dijonské hořčice a přidejte špetku mleté papriky.
- Cibule nakrájejte na měsíčky, šalotku nadrobno. Rajčata rozpulte. Sýr nakrájejte na kostičky.
- Do špekáčků vložte sýr, cibule, šalotky a beraní rohy, pokud se vejdou. Sepněte párátkem a z jedné strany napíchněte cherry rajčátko.
- Ve vlažné vodě rozmíchejte ocet, cukr a sůl, přidejte hořčičná a chilli semínka a promíchejte.
- Do sklenice s těsnicím klipsem o objemu 1 l vložte pár utopenců, řapíkatý celer, trochu sýra a zbylou cibuli. Vrstvěte utopence, papričky, sýr a pokračujte stejným způsobem, až bude sklenice plná. Zasypte novým kořením a bobkovým listem. Zalijte lákem a sklenici pečlivě uzavřete. Uložte do lednice a nechte 3–5 dní uležet.