Najděte si recept
Na co máte chuť?

Skvělá chuťovka: Utopenci jako jednohubky
Článek
5 receptů se špekáčky v hlavní roli
Suroviny (4 porce)
Utopenci:
- kvalitní špekáčky 500 g
- dijónská hořčice 4 lžíce
- mletá paprika 1 lžíce
- žlutá cibule 1 ks
- červená cibule 1 ks
- menší šalotky 5 ks
- cherry rajčátka 2 hrsti
- sýr typu ementál 150 g
- nakládané beraní rohy 100 g
- řapíkatý celer 4 řapíky
- Chilli paprička 50 g
- pár kuliček nového koření
- Bobkový list 5 ks
Lák:
- vlažná voda 250 ml
- Ocet 150 ml
- třtinový cukr 2 lžíce
- Sůl 1 lžíce
- horčičná semínka 1 lžíce
- drcené chilli vločky 1 lžička nebo podle chuti
Postup
- Špekáčky zbavte střívka, pokud je přírodní, můžete jej ponechat. Odkrojte konce a podélně je rozkrojte, ale zcela nedokrojte. Vetřete do nich po lžíci dijonské hořčice a přidejte špetku mleté papriky.
- Cibule nakrájejte na měsíčky, šalotku nadrobno. Rajčata rozpulte. Sýr nakrájejte na kostičky.
- Do špekáčků vložte sýr, cibule, šalotky a beraní rohy, pokud se vejdou. Sepněte párátkem a z jedné strany napíchněte cherry rajčátko.
- Ve vlažné vodě rozmíchejte ocet, cukr a sůl, přidejte hořčičná a chilli semínka a promíchejte.
- Do sklenice s těsnicím klipsem o objemu 1 l vložte pár utopenců, řapíkatý celer, trochu sýra a zbylou cibuli. Vrstvěte utopence, papričky, sýr a pokračujte stejným způsobem, až bude sklenice plná. Zasypte novým kořením a bobkovým listem. Zalijte lákem a sklenici pečlivě uzavřete. Uložte do lednice a nechte 3–5 dní uležet.
Skvělá chuťovka: Utopenci jako jednohubky; foto: Nakládačka na věčné časy
Nakládačka na věčné časy
Daniela Turecká
Co může být lepšího než hermelín? No přece nakládaný hermelín!
Tahle klasika všech hospod je asi prvním jídlem, které si většina z nás vybaví, když se řekne nakládání. Daniela Turecká vám ale ukáže, že možnosti toho, co se dá „uzamknout“ do sklenice, jsou doslova nekonečné – od masa přes bylinky a zeleninu, až po sladkosti na dětskou party. Chce to jen trochu fantazie, hodně láku a oleje a hlavně rodinu a přátele, kteří to potom všechno spořádají. Na posezení, samozřejmě – za to vám Daniela ručí vlastní… sklenicí. Protože s tou máte v kuchyni pod nakládací čepicí.
A co musíte z knihy zkusit? Krom sýrů všeho druhu z kapitoly V sýru najdeš sílu určitě recept na marinované tofu z kapitoly Zdravěji v oleji či speciálku s lákem kyselým takřka jako od babičky.
V edici Prima FRESH vydává nakladatelství Esence.