Salát
- červená řepa 3 ks
- olivový olej 2 lžíce
- bulgur 150 g
- vlašské ořechy 1 hrst
- černé olivy 100 g
- feta 100 g
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
Marináda
- balzamikový ocet 1 lžíce
- červený vinný ocet 1 lžíce
- med 1–2 lžičky
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Řepu omyjte, osušte, položte na dostatečně velký čtverec alobalu, osolte a zakápněte olivovým olejem. Zabalte do alobalu a pečte v předehřáté troubě doměkka přibližně 1 hodinu.
- Mezitím uvařte bulgur – propláchněte ho a zalijte v hrnci 300 ml vroucí vody. Osolte a přiveďte k varu. Vařte zhruba 7–10 minut, pak zakryjte pokličkou a nechte 20 minut odstát.
- Upečenou řepu vybalte, nechte zchladnout a pak ji oloupejte a nakrájejte na kousky.
- Ve větší misce prošlehejte vidličkou oba druhy octa, med, olej, sůl a pepř. Přidejte kousky řepy, promíchejte a nechte je 30 minut marinovat. Ořechy nasucho opečte na pánvi, až se rozvoní. Nechte je vychladnout a nasekejte nahrubo.
- Uvařený bulgur podle potřeby slijte a vsypte do mísy. Přidejte marinovanou řepu, olivy, rozdrobený sýr feta a zakápněte zbylou marinádou. Promíchejte. Posypte ořechy a nadrobno nasekanou petrželkou a podávejte.
PRIMA TIP: Nebojte se namixovat různé barvy řepy, krásně vypadá i žlutá nebo žíhaná.
Salát s červenou řepou a bulgurem podle Garden & Kitchen 2 Zdroj: Ze zahrádky až na stůl