Dresink
- česnek 3 stroužky
- bílé víno 150 ml
- strouhaný parmazán 50 g
- žloutek 4 ks
- dijonská hořčice 1 lžíce
- ančovička 2 filátka
- vinný ocet 1 lžička
- sůl
- pepř
Salát
- ciabatta (nebo francouzský bílý chléb) 4 krajíce
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- strouhaný parmazán 8 lžic
- kuřecí prsa (uvařená) 2 ks
- římský salát
- pepř
Postup přípravy
- Dresink: Do pánve vlijte víno a vhoďte do něj celé stroužky česneku. Přiveďte k varu a nechte na mírném ohni vařit 5 minut. Poté nechte vychladnout a vše přelijte do kuchyňského robotu nebo do mixéru. Přidejte nastrouhaný parmazán, žloutky, dijonskou hořčici, filátka ančoviček a vinný ocet. Vše dobře rozmixujte, až bude směs hladká. Dochuťte solí a pepřem. V uzavřené sklenici vám dresink vydrží v lednici až týden.
- Krutony: Chléb natrhejte nebo nahrubo nakrájejte na menší kousky. Ve velké pánvi rozehřejte olej a kousky chleba na něm za občasného míchání osmažte dokřupava a dozlatova, trvá to asi 3 minuty. Krutony vyndejte z pánve a nechte vychladnout.
- Chipsy: Předehřejte troubu na 200 °C. Na velký plech vyložený pečicím papírem udělejte 8 hromádek ze strouhaného parmazánu (nechte mezi nimi velké mezery, sýr se při pečení rozteče). Pečte asi 5 minut, až bude sýr rozteklý. Potom vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Uvařené kuřecí maso na prkénku nakrájejte na kousky velikosti sousta, případně ho můžete i natrhat. Listy salátu natrhejte do mísy a promíchejte s trochou připraveného dresinku.
- Rozdělte salátové listy na 4 talíře a posypte připraveným kuřecím masem. Posypte krutony a zakapejte zbývajícím dresinkem. Parmazánové chipsy nalámejte na kusy a posypte jimi salát. Dochuťte čerstvě namletým pepřem.