Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- cibule 1 ks
- uzená slanina 50 g
- vinná klobása 100 g
- mrkev 2 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- hlíva ústřičná 100 g
- česnek 3 stroužky
- rajský protlak 2 lžíce
- uzená paprika 1 lžíce
- voda (horká ) 1,5 litru
- brambory 4 ks
- krájená rajčata 200 g (1/2 plechovky)
- bílé fazole (cannellini) 400 g (1 plechovka)
- chilli (drcené )
- saturejka (sušená ) 1 lžička
- bobkový list 3 ks
- růžičková kapusta 8 ks
- zelené fazolky 100 g
- vinný ocet 1–2 lžíce
- baby špenát 1 velká hrst
- hladkolistá petržel 1 hrst
- Bazalkové pesto (k podávání)
- strouhaný parmazán (k podávání)
- sůl
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci na olivovém oleji orestujte cibuli nakrájenou nahrubo a malý kousek uzené slaniny na kostičky.
- Po chvíli přidejte kousky vinné klobásy, které jste vymačkali ze střívka (ve velikosti malé kuličky). Zarestujte a přihoďte mrkve nakrájené na půlkolečka, řapíky celeru na plátky, hlívu natrhanou na proužky a nasekané stroužky česneku. Restujte asi 3 minuty, poté přidejte rajský protlak a uzenou papriku. Promíchejte a zalijte horkou vodou.
- Přidejte brambory nakrájené na menší kostičky, sekaná rajčata a slité bílé fazole. Dochuťte solí, drceným chilli, sušenou saturejkou a přihoďte bobkové listy. Vařte 10 minut, poté přidejte rozčtvrcené růžičkové kapustičky a nakrájené zelené fazolky. Vařte dalších 10 minut.
- Přilijte vinný ocet a vhoďte velkou hrst baby špenátu. Nakonec ještě nasekanou petržel.
- Nandejte na talíř, navrch dejte malou lžičku bazalkového pesta a posypte nastrouhaným parmazánem.
S Klárou v kuchyni: Polévka minestrone s knedlíčky z vinné klobásy 2 Zdroj: Klára Michalová