Suroviny
- rýže (italská rýže na rizoto (kulatozrnná arborio, carnaroli nebo vialone nano)) 250 g
- česnek 2 stroužky
- cibule (střední ) 1 ks
- máslo 15 g + 15 g (na zjemnění rizota)
- bílé víno (kvalitní suché ) 1 dcl
- zeleninový vývar 500 ml
- extra virgin olivový olej
- strouhaný parmazán (najemno nastrouhaný,dle chuti)
- červená paprika (menší ) 5 ks
- kešu (solených pražených ) hrst
- bazalka (petrželka nebo řeřicha na ozdobu)
- mozzarella 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Článek
20 neodolatelných receptů na rizoto
Rýže je jedna z nejrozšířenějších plodin na světě. Asijská kuchyně se bez ní neobejde, ale i v Evropě patří mezi tradiční suroviny. Španělská paella a italské krémové...
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Papriky omyjte, dejte do zapékací mísy a dejte do trouby.
- Pečte až do částečného zčernání cca 20 minut.
- Poté papriky přendejte do jiné chladné misky a vložte do igelitového sáčku nebo ji překryjte potravinovou fólií, aby se papriky zapařily. Nechte je tam do vychladnutí.
- Hotové papriky stáhněte ze slupky, zbavte semínek a buď papriky nakrájejte nadrobno, nebo je rozmixujte s trochou olivového oleje do pyré.
- Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte obojí nadrobno.
- V pánvi rozehřejte máslo s trochou olivového oleje a orestujte cibuli a česnek dosklovata.
- Poté přidejte rýži, kterou také orestujte, přilijte víno a nechte ho odpařit.
- Rýži zalijte vývarem vždy tak, aby byla pouze ponořená. Vývar přilévejte postupně vždy, když se tekutina z rýže vypaří.
- Dochuťte solí, pepřem a vařte do změknutí, až bude rýže takzvaně na skus.
- Ve chvíli, kdy je rýže uvařená na skus, přidejte máslo a nakrájené papriky nebo paprikové pyré. Nakonec přidejte nastrouhaný parmazán.
- Kešu oříšky nasucho opražte a nasekejte nadrobno. Mozzarellu natrhejte na kousky. Rizoto podávejte s bylinkami, mozzarellou a kešu oříšky.