Suroviny
- italská rýže na rizoto (kulatozrnná arborio, carnaroli nebo vialone nano) 250 g
- Česnek 2 stroužky
- střední cibule 1 ks
- Máslo 15 g + 15 g (na zjemnění rizota)
- kvalitní bílé suché víno 1 dcl
- zeleninový vývar 500 ml
- extra panenský olivový olej
- sůl, čerstvě mletý pepř
- najemno nastrouhaný parmazán dle chuti
- menší červené papriky 5 ks
- hrst solených pražených kešu oříšků
- bazalka, petrželka nebo řeřicha na ozdobu
- Mozzarella 1 ks
Článek
20 neodolatelných receptů na rizoto
Rýže je jedna z nejrozšířenějších plodin na světě. Asijská kuchyně se bez ní neobejde, ale i v Evropě patří mezi tradiční suroviny. Španělská paella a italské krémové...
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Papriky omyjte, dejte do zapékací mísy a dejte do trouby.
- Pečte až do částečného zčernání cca 20 minut.
- Poté papriky přendejte do jiné chladné misky a vložte do igelitového sáčku nebo ji překryjte potravinovou fólií, aby se papriky zapařily. Nechte je tam do vychladnutí.
- Hotové papriky stáhněte ze slupky, zbavte semínek a buď papriky nakrájejte nadrobno, nebo je rozmixujte s trochou olivového oleje do pyré.
- Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte obojí nadrobno.
- V pánvi rozehřejte máslo s trochou olivového oleje a orestujte cibuli a česnek dosklovata.
- Poté přidejte rýži, kterou také orestujte, přilijte víno a nechte ho odpařit.
- Rýži zalijte vývarem vždy tak, aby byla pouze ponořená. Vývar přilévejte postupně vždy, když se tekutina z rýže vypaří.
- Dochuťte solí, pepřem a vařte do změknutí, až bude rýže takzvaně na skus.
- Ve chvíli, kdy je rýže uvařená na skus, přidejte máslo a nakrájené papriky nebo paprikové pyré. Nakonec přidejte nastrouhaný parmazán.
- Kešu oříšky nasucho opražte a nasekejte nadrobno. Mozzarellu natrhejte na kousky. Rizoto podávejte s bylinkami, mozzarellou a kešu oříšky.