Těsto
- hladká mouka 300 g + na poprášení
- máslo (studené, nakrájené na kostičky) 100 g
- tvrdý sýr (nakrájený na kostičky) 85 g
- sůl 1/2 lžičky
Náplň
- cibule (nakrájené na plátky) 3-4 ks
- máslo 1 lžíce
- olivový olej (na restování a zakapání)
- cukr krupice 2 lžičky
- tymián (čerstvé lístky) 3 snítky
- šalvěj (čerstvé lístky) 5 ks
- strouhanka 85 g
- parmazán 25 g + na posypání
- rajčata (nakrájená na silné plátky) 500 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Mouku, máslo, sýr a sůl dejte do nádoby robota. Prošlehejte několika pulzy, aby vznikla drobenka. Po částech přilévejte 150 ml velmi studené vody a mezi jednotlivými přídavky vždy prošlehejte, až vznikne kompaktní těsto. (Těsto můžete samozřejmě připravit i ručně.) Zabalte ho do fólie a nechte asi 1 hodinu v ledničce.
- Prima tip: Na přípravu těsta použijte nejlépe jemně drolivý sýr s výraznou chutí, například čedar nebo pecorino.
- Cibuli poduste na másle a olivovém oleji, vmíchejte cukr, najemno nasekanou šalvěj a 2/3 tymiánových lístků, zvyšte plamen a poduste, až bude směs zlatavá a šťáva se vydusí. Dochuťte a dejte stranou.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Plech posypte trochou mouky a těsto na něm vyválejte na placku asi 0,5 cm silnou.
- Ponechte přibližně 5 cm okraj volný, placku potřete cibulí, promíchanou se strouhankou a s parmezánem, a na ni rozložte plátky rajčat. Okraje povytáhněte a přeložte směrem k náplni a ozdobně vymačkejte. Posypte zbylým tymiánem, pepřem a solí a špetkou cukru.
- Zakápněte trochou olivového oleje a pečte asi 25 minut, až bude koláč zlatý a křupavý. Podávejte ho teplý nebo vlahý, třeba se zeleným salátem. Můžete ho ještě posypat parmezánem.