Pusinky
- bílek 8 ks
- sůl špetka
- cukr krupice 500 g
- kukuřičný škrob 4 lžičky
- vanilkový extrakt 1 lžička
- bílý vinný ocet 2 lžičky
Hrušky
- hruška 18 ks
- maliny 300 g
- cukr
- malinový džem
Pošírované hrušky jsou elegantní zimní tečkou, ale použít samozřejmě můžete jakékoliv ovoce a/nebo klasické dozdobení šlehačkou.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Bílky se solí vyšlehejte, až se vytvoří pevné špičky, ale sníh ještě nebude úplně tuhý. Za stálého šlehání k němu po lžících přidávejte cukr a šlehejte, až získáte tuhý, lesklý sníh. Posypte ho škrobem, zakapte vanilkovým extraktem a octem a stěrkou je opatrně zatřete do sněhu.
- Tři plechy vyložte papírem na pečení a nakreslete si na něj kolečka o průměru 10 cm, třeba podle sklenice patřičné velikosti. Do kroužků naneste lžící sníh tak, aby byly vyplněné a u okrajů o něco vyšší – lžící udělejte uprostřed mělký důlek.
- Vložte do trouby, její teplotu snižte na 150 °C a pusinky pečte 30 minut. Troubu vypněte a pusinky v ní ponechte dalších 30 minut a pak je vyndejte z trouby. I s papírem je přesuňte na drátěnou mřížku k vychladnutí.
- Zatímco pusinky chladnou, hrušky oloupejte a vykrajovačem z nich vykrojte jaderník, stopku ponechte. V kastrolu je zalijte vodou tak, aby byly pokryté, vodu oslaďte a na mírném stupni je vařte asi 15 minut, až zvláční, ale zůstanou ještě pevné. Maliny s trochou vody a cukru a rozvařte a rozvar protřete sítkem, abyste odstranili případné pecičky. Je-li rozvar moc řídký, promíchejte ho s trochou zavařeniny. Na každou pusinku posaďte hrušku a přelijte ji malinovým rozvarem.