Suroviny
- cherry rajčátka (nejlépe směs různých barev) 185 g
- Olivový olej 2 lžíce + 2 lžičky
- mořská sůl a čerstvě namletý pepř
- filety z divokého lososa ze střední části ryby 4 ks (každý o váze asi 185 g)
- nasekaný čerstvý rozmarýn 2 lžíce
- nasekaný čerstvý estragon 2 lžíce
- co nejmenší brambůrky ve slupce 500 g
- hladkolistá petržel nasekaná 1 lžíce
- čerstvá citronová šťáva 1 lžíce
Článek
30 super nových receptů z čerstvého lososa
Losos je u nás nejoblíbenější ryba, dávno překonal tradičního kapra nebo pstruha. A není se čemu divit – příprava je rychlá, jednoduchá a maso lososa skýtá mnoho možností,...
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 230 ºC. Vyložte plech pečicím papírem.
- V malé misce smíchejte cherry rajčátka a 1 čajovou lžičku oleje a osolte je a opepřete. Potřete lososa 1 čajovou lžičkou oleje a okořeňte rozmarýnem, estragonem, solí a pepřem. Dejte stranou.
- Brambory podélně přepulte. Ty větší potom překrojte znovu tak, aby byly všechny kusy přibližně stejně veliké. V míse brambory smíchejte se 2 polévkovými lžícemi oleje. Potom je na připravený plech naskládejte rozkrojenou stranou směrem dolů a osolte je a opepřete. Pečte 8 minut a pak brambory zamíchejte. Přidejte na plech rajčata a lososa a pokračujte v pečení, dokud brambory nepůjdou lehce propíchnout vidličkou, rajčata nebudou praskat a losos nebude dostatečně propečený. To bude trvat asi ještě 8–10 minut.
- Nakonec zeleninu posypte petrželkou a lososa přelijte citronovou šťávou. Ihned podávejte.