Těsto
- mléko 130 ml
- máslo 40 g
- hladká mouka 100 g
- vejce 3 ks
- olej (na vymazání plechů)
- moučkový cukr (na poprášení)
- sůl špetka
Náplň
- měkký tvaroh (polotučný) 250 g
- moučkový cukr 50 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 100 ml
- jahody 250 g
Článek
25 nápadů, jak proměnit sladké jahody v neodolatelné dobroty
Kdo by nemiloval sladké jahody? Každý rok trpělivě čekáme, až se pole začervenají a my si můžeme vychutnat na slunci dozrálé české jahody. Jsou neskutečně lahodné samy o...
Postup přípravy
- Mléko, máslo a špetku soli zahřívejte až k varu. Naráz vsypte prosátou mouku a za stálého míchání vařte, až se hmota nelepí na vařečku, tvoří kouli a na dně vznikne bílý povlak z mouky. Odstavte a nechte mírně zchladnout.
- Troubu předehřejte na 200 °C a dva plechy vymažte olejem.
- Do vlažné směsi postupně vmíchejte vejce a míchejte tak dlouho, až vznikne hladké těsto. Naplňte jím cukrářský sáček s hladkou trubičkou a na připravené plechy stříkejte kopečky o průměru 4 cm. Pečte v rozehřáté troubě 15 minut, pak teplotu snižte na 180 °C a dopékejte 15 minut dozlatova. Troubu mezitím neotvírejte. Vyjměte a nechte zchladnout na mřížce.
- Tvaroh smíchejte s cukrem. Smetanu vyšlehejte na pevnou šlehačku a zlehka ji vmíchejte do tvarohu. Jahody očistěte, odstopkujte a nakrájejte nadrobno. Vmíchejte do krému. Profiterolky podélně rozřízněte, potřete náplní, přiklopte a zlehka pocukrujte.