Suroviny
- krůta (o váze 1,5 kg) 1 ks
- tymián (čerstvý ) 1 svazek
- cibule (rozpůlená) 1 ks
- citron (rozpůlený) 1 ks
- bílá cibule (rozkrojená na čtvrtky) 1 ks
- česnek (palice, rozkrojená napříč) 1 ks
- máslo (rozpuštěné) 60 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Drůbky z krůty vyjměte a krůtu vně i uvnitř opláchněte a osušte. Odstraňte přebytečný tuk a případné zbytky peří.
- Krůtu dejte do pekáče a důkladně ji osolte a opepřete. Do břišního otvoru vsuňte tymián, citron, cibuli a česnek.
- Krůtu potřete rozpuštěným máslem a ještě jednou ji osolte a opepřete. Svažte jí nožky a špičky křídel zasuňte pod tělo. Krůtu pečte 2 a půl hodiny, potírejte ji vypečenou šťávou. Vpichem do nejsilnější části stehna se přesvědčte, že vytéká čirá šťáva – pak je maso propečené.
- Krůtu vyndejte na prkýnko, volně ji přikryjte alobalem a nechte 20 minut odpočívat. Pak ji naporcujte a podávejte.
PRIMA TIP: Krůta chutná sama o sobě, třeba s bramborovým salátem nebo s vařenými či opékanými bramborami. Můžete k ní také připravit nádivku – vyzkoušejte třeba mandlovou. Na 2 lžících olivového oleje a 2 lžících másla osmažte 1 velkou nakrájenou cibuli a 3 stroužky nadrobno nakrájeného česneku. Přidejte kostičky z asi půlky bagety nebo jiného světlého pečiva, hrst nakrájených sušených meruněk, hrst mandlových lupínků, nasekanou čerstvou petrželku a trochu rozdrobené sušené šalvěje, 1 lžičku najemno nastrouhané pomerančové kůry, 1/2 lžičky mleté skořice a 2 lehce prošlehaná vejce. Nádivku pečte asi 30 minut v máslem vymazaném pekáči při 170 °C.