redakce Prima FRESH

Pomalu pečená krůta s česnekem a citronem

Moje hodnocení
10x

Pečená krůta par excellence, nutno dodat. S vánočním krocanem/krůtou, tou stálicí anglosaských Vánoc, se totiž často dějí neuvěřitelné kejkle. Tenhle postup tak trochu přišel, viděl a zvítězil.

4 porce
120 minut
americká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Drůbky z krůty vyjměte a krůtu vně i uvnitř opláchněte a osušte. Odstraňte přebytečný tuk a případné zbytky peří.
  2. Krůtu dejte do pekáče a důkladně ji osolte a opepřete. Do břišního otvoru vsuňte tymián, citron, cibuli a česnek.
  3. Krůtu potřete rozpuštěným máslem a ještě jednou ji osolte a opepřete. Svažte jí nožky a špičky křídel zasuňte pod tělo. Krůtu pečte 2 a půl hodiny, potírejte ji vypečenou šťávou. Vpichem do nejsilnější části stehna se přesvědčte, že vytéká čirá šťáva – pak je maso propečené.
  4. Krůtu vyndejte na prkýnko, volně ji přikryjte alobalem a nechte 20 minut odpočívat. Pak ji naporcujte a podávejte.

PRIMA TIP: Krůta chutná sama o sobě, třeba s bramborovým salátem nebo s vařenými či opékanými bramborami. Můžete k ní také připravit nádivku – vyzkoušejte třeba mandlovou. Na 2 lžících olivového oleje a 2 lžících másla osmažte 1 velkou nakrájenou cibuli a 3 stroužky nadrobno nakrájeného česneku. Přidejte kostičky z asi půlky bagety nebo jiného světlého pečiva, hrst nakrájených sušených meruněk, hrst mandlových lupínků, nasekanou čerstvou petrželku a trochu rozdrobené sušené šalvěje, 1 lžičku najemno nastrouhané pomerančové kůry, 1/2 lžičky mleté skořice a 2 lehce prošlehaná vejce. Nádivku pečte asi 30 minut v máslem vymazaném pekáči při 170 °C.

Další báječné recepty na slavnostní drůbež najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty