reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Pohanková "ďábelská" topinka
Autor: Nová biokuchařka Hanky Zemanové Pohanková "ďábelská" topinka

Pohanková "ďábelská" topinka

Hodnoceno: 3x
Ďábelské tousty jsou oblíbená chuťovka, která ale nepatří k těm nejzdravějším. Můžete si ale připravit bezmasou variantu, která chutná skvěle a přitom si ji můžete dopřát jako zdravou svačinku. No, není to skvělé?
do 1 hodiny

S tímto receptem si můžete hezky vyhrát. Můžete ji udělat i více zeleninovou, tedy přidat více paprik a rajčat, popřípadě i jemně nakrájenou cuketu. Mimo sezonu je dobrá i její základní verze bez čerstvých paprik.

reklama

reklama

Postup

  1. Nachystejte si pohankovou lámanku. Promyjte ji a nechte okapat v cedníku.
  2. Na oleji osmažte cibulku a česnek. Pak přidejte na jemné proužky nakrájenou papriku a společně orestujte.
  3. Přidejte chilli, promíchejte a během chvilky přisypte i okapanou pohanku. Vše promíchejte a zalijte passatou nebo plechovkami s loupanými rajčaty. Nechte společně dusit tak cca 25 minut. Během vaření směs občas promíchejte, dle potřeby můžete přidat i trochu vody, aby výsledná konzistence byla „akorát na topinku“, tedy ani moc hustá ani příliš řídká.
  4. Pro typickou chuť domácí ďábelské topinky dochuťte kečupem, pepřem, popřípadě solí či chilli. Vzniklou směs mažte na osmažené topinky a navrch sypejte strouhaným sýrem (nejlepší jsou pro tento případ topinky smažené v oleji, ale určitě je lze i odlehčit a opékat nasucho).

POHANKA

Pohanka má specifickou chuť a ne každý ji má rád. Ale protože je velmi cenná a zdravá pro naše cévy, střeva i imunitu, našla jsem si recepty, ve kterých nám vyloženě chutná. Pohanka potřebuje dobře ochutit a skvěle se doplňuje s bramborami, sádlem, česnekem… Proto se taky na Valašsku, kde se podle statistiky z 19. století snědlo v průměrné rodině 1–3 kg pohanky týdně, tradičně vařila tzv. pohančená kaše se slaninou, česnekem a brynzou a kontrabáš – pokrm z brambor, pohanky a uzeného. Já dělám z pohanky ještě pikantní směs na topinky a pohankovou mouku dávám vždy do palačinkového těsta. A až budete dělat zabijačku, zkuste přidat pohankové kroupy do jitrnic. Je to také valašská tradice, kterou ctí i na ekofarmě v Hostěrádkách, a jsou opravdu výborné! (www.veselabiofarma.cz)

NOVÁ BIOKUCHAŘKA HANKY ZEMANOVÉ

Nová biokuchařka Hanky Zemanové Foto:

První vydání Biokuchařky v roce 2005 působilo jako zjevení. Hanka Zemanová v ní používala spoustu zeleniny a relativně neznámých surovin, představovala biopokrmy a převážně bezmasá jídla. Poté napsala další velmi úspěšnou knihu Bioabecedář Hanky Zemanové, ve kterém filozofii bio vysvětlila pěkně zeširoka i do hloubky.

Po deseti letech přichází na trh s novou Biokuchařkou, kterou kompletně přepracovala. Obsahuje aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech i ekologickém zemědělství. Přináší inspiraci na zdravý život pro každý den. Prozradí vám, kam se za tu dobu ve výživě sama posunula a co doma ráda vaří. S pomocí odborníků hodnotí objektivně nové trendy ve výživě (např. raw, bezlepkovou stravu, superpotraviny apod.) a poradí, jak se v nich vyznat a jak si udělat vlastní názor. Nezapomíná ani na zajímavé ekofarmáře a významné ekologické projekty. A protože dává přednost vegetariánským pokrmům, k tvorbě masových receptů přizvala vynikajícího šéfkuchaře Davida Šaška, člena Aliance výživových poradců.

Výsledkem je krásná kniha s 80 novými recepty a působivými fotografiemi.

Vydává Smart Press, www.smartpress.cz

reklama