Suroviny
- kuřecí prsa 4 ks
- sušené švestky 12 ks
- anglická slanina 100 g
- cibule (menší) 1 ks
- portské víno (nebo sherry) 1 dl
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- párátka
Fazolové pyré
- brambory (oloupané a nakrájené na menší kusy) 700 g
- česnek 1 palička
- olivový olej 1 lžíce
- mléko 150 ml
- máslo 50 g
- bílé fazole (scezené a propláchnuté) 400 g
- zeleninový vývar 150 ml
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
Postup přípravy
- Posekané švestky namočte do portského vína a nechte pořadně nasáknout –i několik hodin. Na rozpálené pánvičce orestujte na kostičky nakrájenou slaninu a přidejte nasekanou cibuli. Společně osmahněte a nechte spojit chutě. Nasledně nechte směs vystydnout.
- Kuřecí prsa nařízněte tak, aby vznikla kapsa. Naplňte švestkovou směsí a opatrně uzavřete párátkem. Osolte, opepřete a vložte do předehřáté pánve s pokličkou. Podlijte 1 dl vody a opékejte z obou stran velmi pomalu, tak aby se maso propeklo i uvnitř. Podle chuti můžete k masu do pánve přihodit snítku rozmarýnu nebo tymiánu, maso se pak při pečení krásně provoní.
- Mezitím si předehřejte troubu na 180 ˚C, horkovzdušnou na 160 ˚C.
- Česnek rozdělte na stroužky, ale neloupejte je. Položte je na kus alobalu, zakápněte olejem a v troubě pečte doměkka cca 30–40 minut.
- Pak stroužky vymáčkněte ze šlupky a v misce vidličkou nebo nožem rozetřete na pastu.
- Oloupané a nakrájené brambory dejte do velkého hrnce, zalijte vroucí vodou, osolte, uveďte do varu a uvařte doměkka. Stačí tak 12–15 minut. Pak je slijte a rozmačkejte. V kastrůlku svařte mléko, ve kterém nechte rozpustit máslo a přimíchejte k bramborám.
- Fazole vařte asi pět minut v zeleninovém vývaru, pak je také rozmačkejte a spolu s česnekovým krémem promíchejte s bramborami.
- Kuřecí prsíčka nakrájejte na plátky a podávejte s fazolovým pyré polité výpekem.