Suroviny
- králík (celý ) 1 ks
- česnek 6 stroužků
- rozmarýn pár snítek
- olivový olej 8–9 lžic
- cibule 3 ks
- hladká mouka (na obalování) asi 150 g
- bílé víno 300 ml
- vývar (králičí nebo drůbeží ) 200 ml
- tymián pár snítek
- bobkový list 1 ks
- černé olivy 100 g
- hladkolistá petržel 1 hrst
- rýže basmati (dušená,k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Králíka naporcujte na menší kousky. Česnek oloupejte a tři stroužky utřete v hmoždíři s odrhnutým rozmarýnem, solí a 2 lžícemi oleje. Vzniklou marinádou potřete maso a nechte do druhého dne nebo alespoň 2–3 hodiny odležet v chladu.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Zbylý česnek nasekejte nadrobno. V hrnci vhodném do trouby rozehřejte 3 lžíce oleje a opečte cibuli a česnek dozlatova, zhruba 3 minuty na středním stupni. Vyjměte a nechte stranou.
- Do volného hrnce vlijte 3–4 lžíce oleje a rozehřejte ho. Marinované králičí kousky obalujte v mouce, přebytečnou oklepejte, a osmažte je v rozpáleném oleji ze všech stran dozlatova.
- Troubu předehřejte na 200 °C. K osmaženému masu vraťte opečenou cibuli a česnek, vše zalijte bílým vínem a vývarem, přidejte tymián a bobkový list a přiveďte směs k varu. Zakryjte poklicí a vložte do předehřáté trouby na 15 minut. Pak snižte teplotu na 165 °C a dopečte 1,5–2 hodiny doměkka, délka pečení záleží na stáří a velikosti králíka.
- Na závěr vmíchejte olivy a nahrubo nasekanou petrželku a podávejte s rýží basmati.
Pečený králík na česneku s černými olivami podle Garden & Kitchen 2 Zdroj: Rok s Garden & Kitchen
Pečený králík na česneku s černými olivami podle Garden & Kitchen 2 Zdroj: Rok s Garden & Kitchen