Inna Valoušková

Pečený králík na česneku s černými olivami podle Garden & Kitchen

Moje hodnocení
10x

Nedělní klasika na českém i francouzském stole. V tomto případě dostává králík řecký nádech díky olivám, rozmarýnu a tymiánu. Nevšední podávání s rýží basmati netučné maso ještě více odlehčí.

4 porce
120 minut
středomořská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Králíka naporcujte na menší kousky. Česnek oloupejte a tři stroužky utřete v hmoždíři s odrhnutým rozmarýnem, solí a 2 lžícemi oleje. Vzniklou marinádou potřete maso a nechte do druhého dne nebo alespoň 2–3 hodiny odležet v chladu.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Zbylý česnek nasekejte nadrobno. V hrnci vhodném do trouby rozehřejte 3 lžíce oleje a opečte cibuli a česnek dozlatova, zhruba 3 minuty na středním stupni. Vyjměte a nechte stranou.
  3. Do volného hrnce vlijte 3–4 lžíce oleje a rozehřejte ho. Marinované králičí kousky obalujte v mouce, přebytečnou oklepejte, a osmažte je v rozpáleném oleji ze všech stran dozlatova.
  4. Troubu předehřejte na 200 °C. K osmaženému masu vraťte opečenou cibuli a česnek, vše zalijte bílým vínem a vývarem, přidejte tymián a bobkový list a přiveďte směs k varu. Zakryjte poklicí a vložte do předehřáté trouby na 15 minut. Pak snižte teplotu na 165 °C a dopečte 1,5–2 hodiny doměkka, délka pečení záleží na stáří a velikosti králíka.
  5. Na závěr vmíchejte olivy a nahrubo nasekanou petrželku a podávejte s rýží basmati.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Inna Valoušková

Garden and kitchen Inna Valoušková

Autorka blogu Garden & kitchen pěstuje na své zahradě téměř všechnu zeleninu a pak z ní vaří pro rodinu a přátele nápadité recepty tradičního i zcela fantazijního střihu. „Mojí největší zálibou je vymýšlet skvělá jídla, ve kterých využiji sezonní zeleninu. Spontánnost a jednoduchost je při vaření a pečení moje hlavní motto,“ popisuje. Z této vášně a úspěchu blogu napsala první kuchařku Rok s Garden & kitchen, druhý díl vznikl jako odpověď na častý dotaz fanoušků a čtenářů blogu: A co bude dál? V knize najdete mnoho lahodných pokrmů, které si můžete uvařit po příchodu z práce i o víkendu, krásné fotky zahrady a jejích zvířecích obyvatel, a hlavně pestrou paletu zeleniny. Inna vás přesvědčí, že pěstovat si zeleninu a pak ji všechnu sníst, je vlastně docela snadné.

www.gkshop.cz


Přečtěte si také

Recepty