Najděte si recept
Reklama
Ovocný chlebíček jako vánoční dort
do 2 hodin

Bez podobného ovocného chlebíčku by byly ve Velké Británii smutné Vánoce. Hutný korpus je ideálním základem pro vánoční dekor, který občas trochu zakrývá fakt, že ovocný chlebíček je (po několikadenním rozležení) velmi příjemný dezert.
Suroviny
- Kandované ovoce 2 balíčky
- jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
- míchané rozinky 3 hrnky
- několik vypeckovaných nakrájených datlí (nemusí být)
- nasekané mandle
- brandy nebo rum 120 ml
- hladká mouka 2 a 1/2 hrnku
- perníkové koření
- mletá skořice
- Sůl 1/2 lžičky
- Máslo 1 hrnek
- přírodní krupicový cukr 2 upěchované hrnky
- Vejce 6 ks
- melasa 3/4 hrnku
- jablečná šťáva 3/4 hrnku
- bílý marcipán nebo fondán na potažení dortu 1 kg
Postup
- V míse promíchejte kandované ovoce, kůru, rozinky, datle a mandle s rumem a nechte 2 hodiny nebo lépe přes noc stát. Vše pak promíchejte s ½ hrnkem mouky. Troubu předehřejte na 140 °C. Koláčovou formu vymažte, vyložte papírem a znovu vymažte.
- V misce promíchejte zbylou mouku, sodu, koření a sůl a dejte stranou. V jiné míse zpěňte málo a postupně k němu zatřete cukr a vejce. Melasu promíchejte se šťávou a přidejte střídavě k máslové směsi spolu s moukou – suché přísady přidejte ve 4 a mokré ve 3 dávkách. Nakonec zatřete ovocnou směs s mandlemi a přesuňte do formy.
- Pečte 3 až 3 a ½ hodiny, vyzkoušejte špejlí, jestli je korpus propečený. Vyjměte z formy, odstraňte papír, potřete rumem a chcete-li, chlebíček potáhněte prohněteným marcipánem nebo fondánem a ozdobte dle chuti a fantazie. Ovocný chlebíček se v Británii tradičně dává jako dárek a vánoční dekorace; chcete-li se k této tradici přidat, zabalte ho do pečicího papíru a ozdobně převažte.
Ovocný chlebíček jako vánoční dort, foto: Johana Pošová